Artikkelikuva
Kemikaalijäämiä löytyi simpukoista

Aurinkorasvaa Antarktiksella

Etelämannerta ympäröivästä merestä on löydetty erikoisia kemikaaleja.

Antarktis. Etelämannerta ympäröivästä merestä on löydetty kemikaaleja, jotka ovat peräisin saippuoista, aurinkorasvoista ja muista ihmisten käyttämistä hygieniatuotteista. Uusiseelantilaisen Canterburyn yliopiston ja Northcott Research Consultantin tutkimuksesta kertoo The Guardian.

Jäämiä tutkittiin Etelämantereen kyljessä sijaitsevan Rossinsaaren tuntumassa. Saarella sijaitsee kaksi tutkimusasemaa, Uuden Seelannin omistama Scott Base ja Yhdysvaltain McMurdo.

Asemien jätevedet lasketaan mereen, osa kokonaan käsittelemättä. Osa käsitellyistä jätteistä kuljetaan 25 kilometrin päähän tutkimusasemista ennen mereen laskemista.

Kemikaalijäämiä löytyi simpukoista, kaloista ja merisiileistä, joita kerättiin tukikohtien ympäriltä. Tutkijoiden mukaan kaloja ja muita mereneläviä ravinnokseen käyttävät pedot, kuten hylkeet, altistuvat ihmisten tuottamille mikrosaasteille.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!