Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moittii Serbiaa, jossa monet kolme vuotta sitten pakkohäädetyt romaniperheet elävät yhä metallikonteissa Belgradin kaupungille myönnetystä muhkeasta EU-avustuksesta huolimatta.

Viranomaiset häätivät Belgradin Belvilin asutusalueelta laittomasti huhtikuussa 2012 lähes tuhat romania. Jotta häädetyt saataisiin uusiin koteihin, Euroopan komissio myönsi kaupungille 3,6 miljoonan euron avustuksen, joka oli määrä käyttää tämän vuoden helmikuuhun mennessä.

Amnestyn tänään ilmestyneen raportin mukaan yksikään suunnitelluista asuinkortteleista ei ole kuitenkaan valmistunut. Suuri osa romaneista elää ränsistyneissä metallikonteissa eristettynä muista serbialaisista ja kaukana kouluista, palveluista ja työpaikoista. Kontit eivät täytä ihmisarvoisen asumisen kriteereitä, järjestö kertoo.

EU-tuen edellytyksenä oli, että kaupunki etsisi asunnoille sopivan sijainnin ja ottaisi häädetyt romanit mukaan hankkeen toteutukseen. Raportin mukaan kaupungin ehdottamat paikat eivät kuitenkaan vastanneet perheiden tarpeita tai kansainvälisiä ihmisarvoisen asumisen standardeja. Romaneita itseään ei kuultu.

Sotkun seurauksena vasta 12 perheelle ollaan saamassa uusi asuinkortteli kesällä. Kymmenen perhettä on saanut rahallista tukea ja 39 on saanut uuden asunnon kaupungilta. 167 perhettä, joista osa on häädetty jo aiemmin, odottaa kuitenkin yhä uutta kotia, raportissa kerrotaan.

”Hankkeen oli tarkoitus olla loistava esimerkki ihmisarvoisen asumisen toteuttamisesta, mutta se on epäonnistunut traagisesti. Belgradin kaupungin ja Euroopan komission on otettava vastuu tilanteesta ja korjattava se pikaisesti”, sanoo Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Garui van Gulik.

Tänään keskiviikkona vietetään kansainvälistä romanipäivää. Euroopassa arvioidaan elävän 10–12 miljoonaa romania.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!