Artikkelikuva

Barbaari kovissa kansissa

Musta Barbaari raivaa treeniohjeita ja elämäkertaa sekoittavalla kirjallaan tietä niille lukuisille tarinoille, joita Suomesta ei ole vielä kerrottu.

”Mä oon syntyperäinen suomalainen ja helvetin ylpeä siitä: mutta yhtä ylpeä oon mun tansanialaisesta mutsista, monikulttuurisesta perheestä ja mun ihonväristä. Ilman niitä en olisi mä.”

Näin sanailee kehonrakentajaräppäri Musta Barbaari (s. 1990) alias James Arthur Emmanuel Nikander uutuusteoksessa Salil eka, salil vika. Kirja on sekoitus treeniohjeita ja nuoren miehen elämäkertaa. Nikanderin tansanialainen äiti rakastui suomalaiseen mieheen, asettui 80-luvulla Kaarinaan ja pyöritti maustekauppaa ja ravintolaa Turun kauppahallissa.

Keskelle julkisuuden pyöritystä astunut Nikander raivaa tietä lukuisille tarinoille, joita Suomesta ei ole vielä kerrottu. Niissä kantaväestöstä selkeästi erottuvat ihmiset peilaavat suomalaisuuttaan ja paikkansa löytämistä suomalaisesta yhteiskunnasta. Tällainen populaari pläjäyskin on aiheensa tuoreuden vuoksi tarpeellinen.

Musta Barbaari & Tomi Takamaa: Salil eka, salil vika. Otava 2014.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!