Artikkelikuva

Australia ulkoistaa turvapaikanhakijoita Kambodzhaan

Uusi sopimus on tuhoisa takaisku pakolaisten oikeuksille Kaakkois-Aasiassa.

Australia-Kambodzha. Sopimus tuhannen Australiaan pyrkineen pakolaisen sijoittamisesta Kambodzhaan suututtaa ihmisoikeusjärjestöjä.

Human Rights Watchin Aasian apulaisjohtajan Phil Robertsonin mukaan sopimus on tuhoisa takaisku pakolaisten oikeuksille Kaakkois-Aasiassa, sillä Kambodzhan kyvyt huolehtia turvapaikanhakijoista ovat sangen vaatimattomat.

Maiden välisestä sopimuksesta tiedotti Kambodzhan pääministeri Hun Sen Facebook-sivullaan. Hän lisäsi, että maahan tulevat pakolaiset eivät kohtaa syrjintää, vaan saavat samat mahdollisuudet koulutukseen ja työelämään kuin maan omat kansalaiset. Sopimuksen taloudellisista sitoumuksista ei ole tiedotettu.

Australian toimet nähdään yleisesti jatkona sen harjoittamalle rajojen sulkemiselle turvapaikanhakijoilta. Maa on sijoittanut turvapaikanhakijoita myös Papua-Uuteen Guineaan ja Naurulle.

Australiaan suuntaavat ylikansoitetut ja heikkokuntoiset veneet lähtevät usein liikkeelle Sri Lankasta tai Indonesiasta. Australia on jopa käännyttänyt veneitä takaisin Indonesian aluevesille.