Artikkelikuva

Angkor Watista löytyi piilokuvia

Digitaalisesti parannellut valokuvat paljastavat seinämaalauksia joita on mahdoton nähdä paljaalla silmällä.

Kambodzha. Vuonna 1992 maailmanperintökohteeksi nimetystä kambodzhalaisesta temppelialueesta, Angkor Watista, on paljastunut ennennäkemättömiä seinämaalauksia, kertoo tiedesivusto Livescience.

Temppeleistä otetut, digitaalisesti parannellut valokuvat paljastavat seinämaalauksia, joita on mahdoton nähdä paljaalla silmällä. Niissä seikkailee muun muassa elefantteja, jumalolentoja, ratsastavia ihmisiä ja kokonaisia orkestereita.

Monet haalistuneista kuvista voivat olla seinäkirjoituksia, joita myöhempien aikojen pyhiinvaeltajat ovat jättäneet 1100-luvulla rakennettuun ja 1400-luvulla hylättyyn temppelikaupunkiin. Tutkijat epäilevät taidokkaimpien maalausten kuitenkin olevan varhaisia restaurointiyrityksiä.

Maalaukset havainnut australialaistutkija Noel Hidalgo Tan arvelee työstetyimpien kuvien periytyvän 1500-luvulta, kuningas Ang Chanin valtakaudelta, jolloin aluetta yritettiin entisöidä.

Samoihin aikoihin alun perin hindujen rakentama temppelialue alkoi muuttua buddhalaisten pyhiinvaelluskohteeksi. Joissakin maalauksissa on buddhalaista kuvastoa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!