Artikkelikuva

Vietnamissa tuomarit vaativat homoliittolakia

Vietnamin naisliitto tulkitsee homoliitot kuitenkin uhaksi perinteiselle avioliitolle.

Vietnam. Vietnam saattaa ottaa aimo askeleen eteenpäin homoseksuaalien ihmisoikeuksien tunnustamisessa, kun kaksi vuotta valmisteilla ollut perhelainsäädäntö tulee lakeja säätävän kansalliskokouksen käsittelyyn. Maan hallitus tosin poisti alkuperäisen ehdotuksensa tasa-arvoisesta avioliitosta esityksestään, mutta kansalliskokous voi vielä laillistaa homoavioliitot.

Nykytilanne on tuottanut ongelmia, sillä lainsäädäntö laahaa todellisuuden jäljessä. Oikeusistuimissa on taisteltu lasten huoltajuudesta, omaisuudesta ja perinnöistä. Päätöksentekoa on haitannut homoliittoja koskevien lakien puuttuminen ja tuomioistuimet ovat vaatineet maata hallitsevalta kommunistipuolueelta selkeitä ohjeita.

Muutos tekisi Vietnamista Kaakkois-Aasian liberaaleimman maan seksuaalivähemmistöjen oikeuksien suhteen. Muutos on suuri, sillä ennen 2000-lukua homoparit eivät saaneet edes asua yhdessä.

Lakia vastustaa The Diplomat -lehden mukaan Vietnamin naisliitto, joka tulkitsee homoliitot uhaksi perinteiselle avioliitolle. Naisliittoa suuremman ongelman voivat kuitenkin muodostaa asenteet. Homoseksuaalisuus on edelleen tabu suurelle osalle vietnamilaisista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!