Artikkelikuva
Vuonna 2009 Wellesley Bolt ehti elää suhteellisen rauhallista elämää Jamaikan Sherwood Contentissa. Poika-Boltin ansiosta kylän terveyskeskusta on sittemmin paranneltu.

Usain Bolt juoksi vedet kotikyläänsä

Boltin perustaman säätiön työstä huolimatta viranomaisia ei kiinnosta paljoakaan nähdä vaivaa kylän eteen. Kyläläiset haaveilevat Bolt-keskuksesta ja matkailupalveluista.

Vuosi 2009. Kapea tie puikkelehtii tiheän sademetsän halki ja aukeaa lopulta pienelle kylänraitille Jamaikan saaren sisäosissa. Kylä on Sherwood Content, jamaikalaisen huippujuoksija Usain Boltin kotikylä.

Syrjäisen kylän keskusta muodostuu kaupasta ja muutamasta pienestä rakennuksesta, joista yhdessä on terveyskeskus ja toisessa postitoimisto.

Tahti on verkkainen. Rastatukkainen mies hengailee kaupan edessä, muutama kyläläinen jonottaa kaivolle.

Usain Bolt on juuri juossut edellisvuoden Pekingin olympialaisissa ja saman vuoden Berliinin yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa käänteentekevät maailmanennätys- ja kultasprinttinsä.

Miehen menestys näkyy kylässä silti heikosti. Kylään saapuva valkonaamakin herättää paikallisissa ristiriitaisia tunteita. Toiset muistelevat auliisti Boltin lapsuutta, toiset haluavat olla vierailta rauhassa.

Koska Sherwood Contentiin ei pääse helposti, ei Boltin menestyskään ole tuonut kylään vasta kuin satunnaisia vieraita. Monilla kyläläisillä on kuitenkin visio. Heidän mielestään noin puolentoista tuhannen asukkaan kylän soisi hyötyvän siitä, että kylänpoika on juossut kotiseutunsa maailmankartalle.

Kyläläisten villeissä unelmissa paikkaan voisi rakentaa Bolt-keskuksen, hotellin, matkailupalveluita. Turismin voisi muuntaa tuloiksi ja tulot kovasti kaivatuksi kehitykseksi.

Kylään olisi esimerkiksi aika saada juokseva vesi.

Viisi vuotta myöhemmin paikallisten päättäjien kyvyttömyyttä hyödyntää Boltin menestystä harmitellaan kovasti. Kun lukee kylän tapahtumista, käy selväksi, ettei moni asia ole muuttunut.

Turisteja Sherwood Contentissa käy silti jo lähes päivittäin, eikä paikka ole enää ihan niin off-the-beaten-track kuin muutama vuosi aiemmin.

Jotain on silti tapahtunut. Usain Bolt itse on tehnyt perustamansa säätiön kautta lukuisia parannuksia. Terveyskeskusta ja paikallisia kouluja on remontoitu, ja uusi urheilukenttäkin on suunnitteilla.

Viime joulukuussa kylään saatiin viimein juokseva vesi, sekin Boltin ansiosta. Boltin säätiö lobbasi vesiasiaa, sillä juoksevaa vettä on odotettu kylään jo vuosikymmeniä. Vesiputkistoa ja lupauksia on kyllä ollut olemassa, mutta putket ovat tarjonneet vettä hyvin satunnaisesti.

Siksi kyläläiset ovat edelleen skeptisiä pysyvän vedentulon suhteen, vaikka uusi pumppukin on kuulemma pystytetty.

Ongelma ei ole ainutlaatuinen: samasta ongelmasta kärsivät myös lukuisat muut kylät ympäri Jamaikan syrjäseutuja. Putkistojen rakentaminen ja luotettavien vedenottopisteiden löytäminen riittävän läheltä ei ole helppoa saati kiinnostavaa maan viranomaisille.

Sherwood Contentin maisemissa vaeltaessa hallitsevin näky ovat talojen väleihin levittäytyvät jamssipellot. Jamssipainotteisella ruokavaliolla kasvamisen uskotaan olevan yksi selitys Usain Boltin loistavalle uralle.

Jamssipeltoja on koko Jamaika täynnä. Harmi, ettei muissa kylissä ole jamssia syöneitä Bolteja, jotka voisivat samalla tavalla juosta vettä synnyinseuduilleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!