Artikkelikuva

Naisten ja lasten asemaa vahvistamassa

African Care ohjaa tietotaitoa Somaliaan ja järjestää virkistystoimintaa Suomessa asuville somalinaisille.

Muutaman yrityksen jälkeen puhelinyhteys Somaliaan vihdoin onnistuu. African Caren toimintaan liittyviin kysymyksiin pääsee vastaamaan järjestön Somaliassa koulutusmatkalla oleva puheenjohtaja Batulo Essak.

Keitä te oikein olette?

African Care on pääkaupunkiseudulla asuvien afrikkalaisnaisten perustama kansalaisjärjestö. Toimimme sekä Suomessa että Somaliassa. Pyrimme toiminnallamme vahvistamaan erityisesti naisten ja lasten asemaa.

Meillä on tiivis yhteistyöverkosto muun muassa erilaisten nais- ja maahanmuuttajajärjestöjen, terveysalan ammattilaisten ja oppilaitosten kanssa.

Millaista toimintaa teillä on?

Suomessa olemme mukana monikultturisuusprojekteissa. Järjestämme säännöllistä virkistystoimintaa erityisesti maahanmuuttajanaisille. Ryhmissä voidaan tanssia, tehdä yhdessä ruokaa tai vain jutella arjen kysymyksistä. Lapset ovat myös tervetulleita mukaan.

Somaliassa koordinoimme kehitysyhteistyöhankkeita yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa. 

Tällä hetkellä olemme ulkoministeriön rahoittaman pilottihankkeen kautta Somaliassa kouluttamassa naisaktivisteja vuoden 2016 vaaleja varten. Puhumme muun muassa erilaisista vaikuttamiskeinoista politiikassa ja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Annamme eväitä naisille niihin teemoihin, joiden parissa he työskentelevät. Jaamme sitä osaamista, mitä meillä Suomessa on.

Mikä on paras saavutuksenne?

On mahtavaa todeta, että olemme onnistuneet oikeastaan kaikissa hankkeissamme. Parhaiten konkreettisia tuloksia näkee Somaliassa terveydenhoidon saralla.

Olemme pystyneet tuottamaan maksuttomia terveyspalveluja alueellisesti ja parantaneet seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Tällaiselle avulle on vieläkin paljon tarvetta, mutta kehitystä tapahtuu koko ajan.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Tulevaa suunnitellessa mielessä pyörii aina pieni pelko siitä, mihin rahat riittävät ja voiko toiminta jatkua.

Miten voisin tukea toimintaanne?

Hankkeitamme Somaliassa voi tukea lahjoituksin. Toinen tapa on osallistua ystävätoimintaan tai muuhun vapaaehtoistoimintaan Suomessa. Tarkempaa tietoa löytyy netistä ja Facebook-sivultamme.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Kameleontti, sillä sulaudumme helposti suomalaiseen, somalialaiseen ja moneen muuhun ympäristöön.