Artikkelikuva

Uusi sairaala syö Lesothon budjettia

Lesotho. Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Lesothossa toimii kehitysmaiden ensimmäinen julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen sairaala. Se nielee yli puolet maan terveysbudjetista.

Pääkaupunki Maserussa toimivan Kuningatar Mamohaton muistosairaalan perustamisesta sovittiin Maailmanpankin alaisen Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n johdolla.

Sopimuksen mukaan yksityinen Tsepong-yhtymä saa noin 25 prosentin tuoton sairaalan pyörittämisestä. Sairaala avattiin kolme vuotta sitten, ja sopimus on voimassa seuraavat 18 vuotta. IFC edusti neuvotteluissa Lesothon hallitusta.

Sopimus pakottaa viranomaiset karsimaan terveydenhuollon ohella myös koulutuksen ja maatalouden menoja. Pahimmin leikkaukset kohdistuvat maaseutuun, jolla asuu 75 prosenttia maan parimiljoonaisesta väestöstä.

Uuden sairaalan käytön piti maksaa saman verran kuin vanha. Brittiläisen Oxfam järjestön raportin mukaan sairaalan menot ovat kuitenkin kolminkertaiset vanhaan sairaalaan verrattuna.

Maan terveysbudjetista sairaala haukkaa 51 prosenttia. Lesothon hallitus aikoo kasvattaa terveysbudjettia tulevina vuosina, mutta 84 prosenttia lisäyksestä on korvamerkitty sairaalalle.

IFC suunnittelee saman­laisia projekteja Nigeriassa ja Beninissä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!