Artikkelikuva

Renkaasta suojaa hiviltä ja herpekseltä

Jos keksintö osoittautuu toimivaksi, se tulee helpottamaan monien naisten elämää.

Maailma. Naiset voivat kenties jo pian vähentää hiv- ja herpestartuntariskiään silloinkin, kun seksipartneri kieltäytyy käyttämästä kondomia. Viruksia tappavaa ainetta sisältävän, emättimeen asetettavan renkaan tutkimuksessa ollaan siirtymässä kliinisiin testeihin, kertoo ugandalainen The Independent.

Emättimeen asetettavat renkaat ovat olleet ehkäisykäytössä jo pitkään. Niiden etuna on se, ettei naisen tarvitse välttämättä kertoa ehkäisystä kumppanilleen, sillä paikalleen asetettua rengasta ei ole helppo havaita.

Jos yhdysvaltalaistutkijoiden innovaatio osoittautuu toimivaksi, se tulee helpottamaan monien naisten elämää. Renkaan sisältämä, sekä hi- että herpesviruksia tappava tenofoviiri on jo laajassa käytössä hiv-tartunnan saaneiden hoidossa. Sen on havaittu myös ehkäisevän virustartuntoja, mutta suun kautta nautittuna lääkettä olisi syötävä jatkuvasti ja siedettävä sen mahdolliset sivuvaikutukset.

Myös geelinä tenofoviiri ehkäisee virustartuntoja. Sitä on kuitenkin käytettävä sekä ennen yhdyntää että sen jälkeen, joten vaginarenkaan kaltaista vapautta se ei mahdollista. Renkaan etuihin kuuluu myös sen pitkä käyttöikä. Rengas suojelee sekä raskaudelta että tartunnoilta kolmen kuukauden ajan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!