Artikkelikuva
NIgerian elokuvateollisuus on yksi maailman suurimpia. Kuva elokuvan Dazzling Mirage kuvauksista syyskuulta 2013.

Nigeriasta Afrikan suurin talous

Tavalliset nigerialaiset eivät talouslukujen jättiharppauksen jälkeen ole kuitenkaan aiempaa köyhempiä tai varakkaampia.

Nigeria. Nigeria ohitti huhtikuussa Etelä-Afrikan mantereen suurimpana taloutena. Viralliset luvut osoittivat Nigerian viime vuoden bruttokansantuotteen olevan lähes kaksi kertaa aiemmin laskettua suurempi.

Afrikan mantereen ykkössijan vaihtuminen ei johdu siitä, että Nigerian talous olisi yllättäen kasvanut kaksi kertaa suuremmaksi. Muutos johtuu siitä, että Nigeria päivitti perusteita, joita BKT:n laskemisessa käytetään, toteaa talous­lehti The Economist.

Käyttöön otetut tilastointiperusteet heijastavat aiempaa paremmin maan taloudessa tapahtuneita muutoksia, kuten pankki- ja telealan sekä elokuvateollisuuden taloudellisen merkityksen kasvua.

Tavalliset nigerialaiset eivät talouslukujen jättiharppauksen jälkeen ole yhtään aiempaa köyhempiä tai varakkaampia. Nigeriassa on suuri keskiluokka, mutta sen vastapainoksi 60 prosenttia kansasta elää köyhyydessä.

Nigerian BKT oli viime vuonna 370 miljardia euroa, Etelä-Afrikan 270 miljardia. Etelä-Afrikka pitää yhä mantereen paalupaikkaa, jos taloutta arvioidaan henkeä kohden lasketun BKT:n avulla. Se on Etelä-Afrikassa yli kaksi kertaa Nigeriaa suurempi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!