Artikkelikuva

Henkirikosten uhreista suurin osa miehiä

Jopa 95 prosenttia henkirikoksista ovat myös miesten tekemiä.

Maailma. Suurin osa henkirikoksen uhreiksi joutuvista ihmisistä on miehiä, todetaan YK:n rikosten ja huumeiden vastaisen järjestön Unodc:n tuoreessa raportissa. Maailmanlaajuisesti kaikista uhreista miehiä on 79 prosenttia.

Tekijöiden joukossa miesten osuus on vielä suurempi. Kaikkiaan 95 prosenttia kaikista maailman henkirikoksista on miesten tekemiä.

Vuonna 2012 henkirikoksissa menetti henkensä yli 430 000 ihmistä maailmassa. Eteläinen Afrikka ja Keski-Amerikka olivat kaikkein vaarallisimpia alueita. Niissä väkivaltaisten kuolemien määrä on moninkertainen verrattuna Eurooppaan, joka on Oseanian ohella turvallisimpia maanosia.

Naisiin kohdistuvissa henkirikoksissa 47 prosentissa tapauksista tekijänä oli joko puoliso tai perheenjäsen. Miehiin kohdistuvissa henkirikoksissa vain alle kuudessa prosentissa tekijä oli perhepiiristä.

Henkirikosten syyt ja luonne vaihtelevat paljon eri maiden välillä. Maissa, joissa henkirikokset ovat yleisiä, monet tapauksista liittyvät rikollisuuteen tai jengeihin. Nämä selittävät muun muassa Keski- ja Etelä-Amerikan suuret henki­rikosluvut.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!