Artikkelikuva

Poliitikkojen ystävät pärjäävät miljardööreinä

Talouslehti The Economist tutki kuinka suurin osa maiden bruttokansantuotteesta päätyy miljardöörien omaisuudeksi esimerkiksi monopolien avulla.

Maailma. Valtaapitävien kanssa hyvissä väleissä oleminen kannattaa – monessa maassa myös taloudellisesti. Erityisen hyvin se kannattaa Hong Kongissa, jossa miljardöörien omaisuus vastaa yli 75 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Talouslehti The Economist listasi 23 maata sen mukaan, kuinka suuri osa niiden bruttokansantuotteesta päätyy miljardöörien omaisuudeksi erilaisten heitä suosivien järjestelyjen, kuten vaikkapa kartellien tai monopolien avulla.

Lehti käyttää tuttavien suosimiseen viittaavaa englanninkielistä termiä crony capitalism, jonka voisi suomentaa vaikkapa kamukapitalismiksi. Sen piiriin lehti laskee useita eri aloja, joilla tuloja hankitaan ilman, että samalla tuotetaan lisää arvoa.

Listalle päätyneiden miljardöörien omaisuus ei siis ole kertynyt siksi, että he olisivat kehittäneet uutta talouskasvua, vaan siksi, että he ovat haukanneet ison palan jo olemassa olevasta kakusta.

Listalla pärjäävät Hong Kongin jäljessä hyvin myös Venäjä, Malesia, Ukraina ja Singapore. Niissä miljardöörien rahasäiliöitä lihottavat poikkeuksellisen hyvät välit vallanpitäjiin.

Myös Saksassa miljardöörien osuus bruttokansantuotteesta on suuri, mutta kamukapitalismi käytännössä olematonta. Saksalaiskroisokset tienaavat omaisuutensa ilman valtion vetoapua.