Kenialaiskirjailija tuli ulos kaapista

Binyavanga Wainaina kertoi suuntautumisestaan protestoidakseen Afrikassa homoseksuaalisuutta kriminalisoivia lakeja.

Kenia. Yksi Afrikan tunnetuimmista kirjailijoista, kenialainen Binyavanga Wainaina tuli tammikuussa ulos kaapista. Hän kertoi homou-destaan netissä julkaisemassaan tekstissä. Wainaina on yksi nimekkäimmistä homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertoneista afrikkalaisista.

Wainaina päätti kertoa suuntautumisestaan vastineena useiden Afrikan maiden homoseksuaalisuuden kriminalisoiville laeille. Muun muassa Nigeria kiristi lakejaan tammikuussa.

”Yhtenä vaikuttimena oli Ugandan (valmistellun lain) hulluus. Mutta vielä tärkeämpi laukaisija oli Nigerian uuden lain täydellinen natsimaisuus”, Wainaina sanoi New Yorker -lehdelle.

Wainaina kertoo saaneensa ulostulostaan pääasiassa erittäin positiivista palautetta niin ystäviltä, suvulta kuin tuntemattomiltakin.

”Valtavan monet afrikkalaiset ovat kyllästyneet tähän vastuuttomaan hevonpaskaan”, Wainana totesi.

Länsimaissa Wainainan tunnetuin teksti on Afrikka-kirjoittelulle irvaileva essee How to Write about Africa. Twitterissä hyperaktiiviseen tahtiin viestivä Wainaina toimittaa kirjallista Kwani?-lehteä ja kirjoittaa lehtikolumneja. Wainainan kolumneja on aikaisemmin julkaistu suomennettuna Kepan nettisivuilla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!