Artikkelikuva

Etelä-Afrikan hallitus suuttui korvajäniksestä

Hallituksen mielestä Nelson Mandelan näköispatsaan veistäjien "tavaramerkkijänis" pitäisi poistaa patsaan korvasta.

Etelä-Afrikka. Nelson Mandelan näköispatsaan korvaan sijoitettu pronssijänis on suututtanut Etelä-Afrikan päättäjät. Maan hallitus vaatii, että veistoksen tehneet taiteilijat poistavat jyrsijän suurmiehen korvasta.

Patsaan tehneet taiteilijat, Andre Prinsloo ja Ruhan Janse van Vuuren, kertovat eteläafrikkalaisen Beeld-lehden haastattelussa, että yksi syy jäniksen sijoittamiseen oli paine viimeistellä työ ajoissa. Afrikaansin kielellä sana haas tarkoittaa sekä jänistä että kiirettä. 

Taiteilijat puolustautuvat myös sanomalla, että jänis on heidän tavaramerkkinsä. Varsinaista signeerausta he eivät saaneet työhönsä lisätä.

Taide- ja kulttuuriministeriön tiedottajan Mogomotsi Mogodirin mukaan jänis ei kuulu Mandelan korvaan, sillä patsas edustaa kaikkea sitä, mistä Etelä-Afrikassa ollaan ylpeitä. The Independentin siteeraama ministeriön tiedote kertoo, että jänis pyritään poistamaan korvasta patsasta vahingoittamatta.

Lähes 11-metrinen kädet ojossa seisovaa Mandelaa esittävä veistos seisoo Pretoriassa, Etelä-Afrikan hallituksen rakennuksen ulkopuolella.