Artikkelikuva

Australian laivasto häätää turvapaikanhakijoita

Kovien otteiden pelätään kiristävän entisestään Australian ja Indonesian välejä.

Australia. Australian otteet maahan pyrkiviä turvapaikanhakijoita kohtaan kovenevat.

The Telegraphin siteeraamien indonesialaislähteiden mukaan Australian laivasto on pakottanut kaksi turvapaikanhakijoita kuljettanutta venettä kääntymään takaisin Indonesian aluevesille. Käännytetyt olivat lähtöisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

The Fairfax Media puolestaan kertoo, että Australian hallitus on aikeissa hankkia 16 vahvarakenteista pelastusvenettä, joiden avulla se voisi pakottaa huonokuntoisilla aluksilla maahan pyrkivät turvapaikanhakijat takaisin Indonesian rannikolle ja kauttakulkuleireihin.

Kovien otteiden pelätään kiristävän entisestään maiden suhteita. Australian siirtolaisministeri Scott Morrison kieltäytyi turvallisuussyihin vedoten kommentoimasta laivaston osallistumista käännytyksiin. Niin ikään lausuntojen antamisesta kieltäytyi viime vuonna valtaan äänestetty pääministeri Tony Abbot, jonka vaalikampanjassa ”venepakolaisten” vastustamisella oli suuri rooli.

Viimeisten kuuden vuoden aikana yli 50 000 ihmistä on pyrkinyt Indonesian leireiltä Australiaan. Yli tuhannen uskotaan hukkuneen.