Artikkelikuva

Arvovaltaisia pitkäkyntisiä?

Ruotsin suurlähettilään kännykkä katosi pöydältä kesken juhlaillallisen, suoraan turvamiesten nenän edestä.

Tansania. Yksittäisen kännykän katoaminen ei yleensä ole suuri uutinen. Paitsi jos kännykkä katoaa maan prameimmilla illallisilla presidentin turvamiesten nenän edessä.

Tansaniassa juhlittiin tammikuussa Sansibarin vallankumouksen 50-vuotispäivää. Juhlaillallinen järjestettiin Sansibarin valtiopäivätalolla. Läsnä oli maan kerma: presidentti, ministereitä, diplomaattikuntaa ja muita nimekkäitä.

Paikalla oli myös Ruotsin suurlähettilään kännykkä, jonka suurlähettiläs laittoi illallispöydälle kesken illallisen. Ennen illan loppua se oli kadonnut kuin tuhka tuuleen.

Kännykkävarkaudet ovat Tansaniassa yleisiä. Uutinen siitä, että kännykkä voi kadota maan tarkimmin vartioidussa tilaisuudessa, on saanut riemastuksen ja kauhistuksen sekaisen vastaanoton. Poliitikkojen luotettavuudesta on veistelty vitsejä samalla kun on pohdittu, kenen taskuun puhelin livahti.

Paikallinen poliisipäällikkö Mkadamu Khamis Mkadamu tosin oli Tanzania Daima -lehden haastattelussa sitä mieltä, etteivät näin arvovaltaiset vieraat ole voineet sortua varkauteen.

”Tämä oli todella tärkeä tilaisuus, johon oli kutsuttu vain merkittäviä arvohenkilöitä. Puhelin on varmaankin vain pudonnut johonkin. Paikalla ei ollut lainkaan tavallisia ihmisiä, vaan kaikki olivat aikuisia, kunnioitettuja ja vastuullisia ihmisiä”, poliisipäällikkö totesi.