Kaivannaisala ei ole valmis avoimuuteen

Ylikansallisten yhtiöiden valta globaalissa taloudessa ylittää jopa suurimpien valtioiden mahdin.

Maailma. Suuret kaivannaisalan yritykset eivät ole valmiita julkistamaan maakohtaisia tietoja maksamistaan veroista, varoittaa Transparency Internationalin tuore selvitys.

Järjestö kävi läpi tiedot, joita 124 maailman suurinta kaivannaisyhtiötä ovat julkistaneet viideltä alueelta: korruption vastainen toiminta, globaalin toiminnan ja tytäryhtiöiden läpinäkyvyys sekä maa- ja hankekohtainen rahaliikenne.

Korruption vastainen toiminta oli melko laajaa ja kasvussa, mutta erityisesti maakohtainen raportointi jäi heikoksi, sanoo Transparencyn puheenjohtaja Jose Ugaz. Hän muistuttaa, että ylikansallisten yhtiöiden valta globaalissa taloudessa ylittää jopa suurimpien valtioiden mahdin.

Euroopan unionissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa on vireillä lakiuudistuksia, jotka velvoittavat yhtiöt raportoimaan verotietonsa maakohtaisesti. Sen toivotaan vähentävän mahdollisuuksia veronkiertoon. EU:ssa lain odotetaan tulevan voimaan ensi vuoden puolivälissä ja Kanadassa ehkä aiemminkin. Yhdysvalloissa öljyteollisuus taistelee lakia vastaan oikeudessa.