Näkökulmat

Viis veroista, tervetuloa hyväntekeväisyys!

Uuden lastensairaalan rakentamiseen liittyvä viimeaikainen uutisointi herättää kiinnostavia kysymyksiä, Heta Muurinen kirjoittaa.

Selatessani äskettäin uutisia silmiini osui erään yrityksen nimi kiinnostavassa yhteydessä. Se kuulosti tutulta. Ai niin, lastensairaala.

Rahankeräyskampanja uuden lastensairaalan rakentamiseksi on saanut kritiikkiä. Monia ärsyttää, että rahaa kerätään sairaalalle, jonka pitäisi olla valtion verovaroin kustannettava hanke. Kritiikin takana on ajatus siitä, että hyväntekeväisyys on riippuvainen ihmisten auttamishalusta, kun taas verovaroja suunnataan niillekin, jotka eivät syystä tai toisesta vetoa auttamishaluun.

Yhdysvalloissa on yleistä, että hyväntekeväisyys on myös bisnestä ja että voiton korjaavat auttajat itse. Sille on oma nimityskin: for-profit charity eli voittoa tuottava hyväntekeväisyys. Sikäläinen laki suoranaisesti määrää, että yritysten on maksimoitava voittonsa.

Myös lastensairaalahanke herättää hyötynäkökulmasta kiinnostavia kysymyksiä.

Lastensairaalan tukisäätiön hallituksen varapuheenjohtaja on nimittäin Reijo Karhinen. Hän on myös Pohjola Pankin hallituksen puheenjohtaja. Samassa Pohjolan hallituksessa istu viime vuonna Jukka Hienonen, joka puolestaan on rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtaja. SRV rakentaa sairaalan, ja Pohjola Pankki rahoittaa hankkeen. Ja kaikki hyötyvät.

Yritys, josta luin kiinnostavan uutisen, oli juurikin SRV.

Ylen MOT-ohjelma kertoo, että SRV on tehnyt Luxemburgin verottajan kanssa ainakin yhden ennakkosopimuksen verotuksestaan vuonna 2009. Yrityksen luxemburgilaisen tytäryhtiön ei tarvitse maksaa maahan osinko- tai myyntivoittoveroja. Tiedot ovat peräisin tutkivaan journalismiin erikoistuneelta toimittajajärjestö ICIJ:ltä.

SRV:n veronkiertopaljastukset eivät liity suoraan lastensairaalaan vaan yrityksen omistamiin kiinteistöihin Venäjällä. Silti tuntuu varsin loogiselta, että veroja välttelevä yritys rakentaa hyväntekeväisyysvaroin tuettua lastensairaalaa.

Ylen jutun lopussa on tutun kuuloinen kaava: SRV:n suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja on vuorineuvos Ilpo Kokkila. Kokkila on myös Elinkeinoelämän hallituksen puheenjohtaja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!