Venezuela korvauksiin öljy-yhtiölle

Päätös on raskas Venezuelalle, joka kamppailee valuuttapulan, inflaation ja paikallaan junnaavan talouden kanssa.

Venezuela. Kansainvälinen sijoituskiistoja ratkova välimiesoikeus ICSID on päättänyt, että Venezuelan on maksettava Exxon Mobilille 1,6 miljardia dollaria, kertoo BBC.

Venezuela kansallisti ­Exxonin Cerro Negro -hankkeen vuonna 2007 ja nyt tuomittujen korvausten on tarkoitus kompensoida yhtiölle koituneita menetyksiä.

Venezuela ei ole vielä ilmoittanut, aikooko se valittaa tuomiosta. Maan ulkoministeri Rafael Ramirezin mukaan päätös on viime kädessä voitto Venezuelan suvereniteetille, sillä alun perin Exxon vaati maalta peräti 16,6 miljardia dollaria.

Päätös on raskas Venezuelalle, joka kamppailee valuuttapulan, inflaation ja paikallaan junnaavan talouden kanssa. Maan hallitusta vastaan on nostettu parikymmentä vastaavaa kannetta, joissa edesmenneen presidentti Hugo Chávezin kansallistamien yhtiöiden entiset omistajat vaativat korvauksia.

Exxon Mobilin tiedotteen mukaan yhtiö hyväksyy Venezuelan oikeuden pakkolunastaa sen omaisuutta, mutta vain käypään markkinahintaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!