Artikkelikuva
Tulvavedet huuhtelivat syyskuussa Bartezpurin kylää Assamisa

Avustustyö tarvitsee kulttuurista osaamista

Riskien vähentäminen voi olla haasteellista yhteisöissä, joissa on vankka kohtalonusko.

Maailma. Avustustyöntekijöiden tulisi tunnistaa entistä paremmin erilaiset katastrofitilanteissa vaikuttavat kulttuuriset tekijät ja uskomukset, todetaan Punaisen Ristin kansainvälisen federaation tuoreessa katastrofiraportissa World Disaster Report 2014.

Tavat ja uskomukset voivat joissakin tapauk­sissa pahentaa kriisejä. Tuoreena esimerkkinä tästä on ebola, jonka leviämistä edistivät tietyt länsiafrikkalaiset hautajaiskäytännöt. Toisaalta vanhat tavat voivat olla myös voimavara: perinnetieto voi kertoa jopa tulvien ennusmerkeistä.

Kyse ei ole ainoastaan hädänalaisten omasta kulttuurista; myös avunantajien kulttuuri vaikuttaa avun onnistuneeseen perillemenoon. Siksi avustusjärjestöjen on kiinnitettävä huomiota myös omiin oletuksiinsa.

Kulttuuri vaikuttaa myös siihen, miten riskeihin suhtaudutaan. Riskien vähentäminen voi olla haasteellista yhteisöissä, joissa on vankka kohtalonusko.

Erilaiset katastrofit vaikuttivat vuonna 2013 arviolta 100 miljoonan ihmisen elämään. Katastrofien määrä oli pienin vuosikymmeneen. Tavallisimpia katastrofeja olivat tulvat ja myrskyt.