Mikä on maailman turvallisin maa?

Maailman sotaisimmat, väkivaltaisimmat ja vaarallisimmat maat kuluttavat paljon palstatilaa. Miten on toisen ääripään laita? Mitkä ovat maailman rauhallisimmat ja turvallisimmat maat?

Kysymykseen vastaa Tampereen yliopiston erikoistutkija Marko Lehti.

”Tuo on vaikea kysymys, mutta siihen on pari hyvin yksinkertaista vastausta. Maailmanlaajuisesti asiasta kerätään erilaisia indeksejä, joiden perusteella maita sitten listataan.

Failed States -indeksissä vähiten epäonnistunut maa on Suomi. Global Peace -indeksi muodostetaan hieman eri muuttujilla. Siinä Suomi on kuudennella sijalla ja Islanti ykkösenä.

Väkivaltatilastomme ovat varmasti vaikuttaneet sjioitukseen, mutta on se silti hieno. Suoritus muistuttaa siitä, että me elämme loppujen lopuksi aika lintukodossa täällä.

Kotimaamme huipputuloksiin näissä indekseissä vaikuttaa eniten ehkä yhteiskuntamme vakaus. Hallintomme koetaan erittäin oikeutetuksi. Esimerkiksi korruptiota on meillä harvinaisen vähän.

Eikä tämä ole uusi asia. Pohjoismaisella järjestelmällä on pitkät perinteet. Mediassa tulee vain helposti huomioitua lähinnä niitä negatiivisia asioita ja unohdetaan ylpeys myönteisistä saavutuksista.

Hyvin hankalahan valtioita on loppujen lopuksi tällä tavalla arvottaa. Mikä tekee maasta rauhanomaisen tai turvallisen asua, se riippuu niin paljon siitä, millä muuttujilla sitä mitataan.

Suomessa kannattaisi kuitenkin muistaa nykyinen meno ja varmistaa, että se jatkuu tulevaisuudessakin samanlaisena. Minusta tämä on todella tärkeä asia, ehkä jopa sitä paljon puhuttua kilpailukykyäkin tärkeämpi.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!