Artikkelikuva
Auli Leskinen: Petojen aika. WSOY 2013. Jesús Manuel Martínez (Toim.): Salvador Allende ja Chilen kohtalonvuodet. Suom. Jyrki Lappi-Seppälä. Into 2013.

Mitä Chilessä tapahtui?

Petojen aika kertoo tarkasti ajasta diktatuurin astuessa voimaan Chilessä, kun taas presidentti Salvador Allenden elämänkerrassa piirretään monia eri kuvia poikkeuksellisesta poliitikosta.

Tänä syksynä Chilen historiaa on luodattu kahdessa kiinnostavassa kirjassa: Auli Leskisen romaanissa Petojen aika ja Jesús Manuel Martínezin toimittamassa elämäkerrassa Salvador Allende ja Chilen kohtalonvuodet.

Leskisen Petojen aika kuvaa dokumentaarisen tarkasti, mitä Chilessä tapahtui diktatuurin astuttua voimaan. Leskinen (s. 1960) asui Chilessä toistakymmentä vuotta ja raportoi toimittajana maan vaiheista diktatuurista demokratiaan. Kirjoittaja totisesti tuntee aiheensa, Chilen ja chileläiset.

Allenden elämäkerrassa piirretään kuva maan isästä niin vasemmiston idolina, suurena rauhan puolestapuhujana, lääkärinä, dandyna kuin vapaamuurarina. Chilen presidentti Salvador Allende (1908–1973) oli poikkeuksellinen poliitikko, jonka uran katkaisemisesta myös CIA oli kiinnostunut. Hän oli demokratiaa kannattava sosialisti ja mies, joka ei halunnut sankariksi, mutta josta tuli kansainvälisen solidaarisuusliikkeen keulakuva.

Elämäkerta palaa presidentin nuoruusvuosiin ja seuraa hänen nousuaan eturivin poliitikoksi. Kirja on pistämätön ajankuva ja sukellus Latinalaisen Amerikan lähihistoriaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!