Artikkelikuva

Virkeä 93-vuotias

Mannerheimin lastensuojeluliitossa ei odoteta kriisejä, vaan tehdään toitä niiden ehkäisemiseksi.

Mannerheimin lastensuojeluliittoa koskeviin kysymyksiin vastaa tiedottaja Camilla Heikkilä.

Keitä te oikein olette?

Mannerheimin lastensuojeluliitto on vuonna 1920 perustettu avoin ja valtakunnallinen kansalaisjärjestö. Aloitteen järjestön perustamisesta teki kenraali Mannerheimin sisar, ylihoitaja Sophie Mannerheim. Olemme poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö. Viime vuosina olemme tehneet ennaltaehkäisevää työtä lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Meillä on yli 93 000 jäsentä ja 565 paikallisyhdistystä ympäri Suomea.

Millaista toimintanne on?

Toimintamme pohjana on aina ollut ja tulee aina olemaan vapaaehtoistyö. Viime vuonna yli 26 000 vapaaehtoista teki yli miljoona työtuntia.

Paikallisen ruohonjuuritason työn eli perhekahviloiden ja kerhojen lisäksi vaikutamme valtakunnallisesti päättäjien suuntaan. Tuemme koulujen kiusaamisen vastaista työtä ja teemme mediakasvatusta. Toimimme pitkälti hankkeiden avulla ja parhaillaan työstämme uusia muotoja tukea vanhemmuutta.

Mikä on paras saavutuksenne?

Saavutukset heijastavat aikaansa. Nyt katsottuna suurimpia saavutuksiamme ovat Suomen koko neuvolajärjestelmän perustaminen ja Lastenlinnan sairaala.

Saavutuksista puhuttaessa on hyvä mainita eri järjestöjen rooli Suomen historiassa. Alkuvuosina järjestöt tekivät sitä, mihin julkinen sektori ei ehtinyt. Monet historialliset hankkeet on pantu käyntiin järjestövoimin.
Pyrimme pysymään ajassa kiinni. MLL:n toiminta on hyvin laajaa ja se on jo yksi saavutus. Tukioppilaita on lähes kaikissa suomenkielisissä yläkouluissa ja Lasten ja nuorten auttava puhelin on ainoa maksuton, päivittäin auki oleva auttava puhelin lapsille. Siitä on monelle suurta apua.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

En puhuisi esteistä vaan haasteista. Suurin haasteemme on sama kuin koko järjestökentällä Suomessa – rahoituksen turvaaminen. Koko toimintamme pyörii rahoittajien ja vapaaehtoistyön voimin.

Toinen haaste on vapaaehtoistyötuntien riittäminen kaikkeen. Kilpailu ihmisten ajasta on kova, mutta vapaaehtoistyössä haetaan koko ajan uusia osallistumistapoja.

Miksi minun pitäisi osallistua toimintaanne?

Olemme avoin kaikenikäisille uusille jäsenille. Osallistumistapoja on monia. Jo jäseneksi liittyminen ja vuotuinen jäsenmaksu on suuri apu. Monille syy lähteä mukaan on se, että apu tulee kotinurkille. Vapaaehtoiset voivat lähteä erilaisiin tapahtumiin keittelemään kahvia MLL:n telttaan tai panna alulle vaikka ehdotuksen uudesta perhekahvilasta! 

Kannattaa muistaa, että aina voi auttaa. Vaikka suurin osa Suomen lapsista ja nuorista voi hyvin, osalla menee huonosti. Ihmisten hyvinvointi on polarisoitunut. Emme odota kriisejä, vaan teemme ennaltaehkäisevää työtä kriisien välttämiseksi.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Ensimmäisenä tulee mieleen koira, kultainen noutaja. Helposti lähestyttävä niin aikuisille kuin lapsille. Luotettava eläin, joka löytyy jokaiselta paikkakunnalta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!