Nigerialaiskuskit koulun penkille

Tulevaisuudessa Nigeriassakin täytyy käydä autokoulu, jos haluaa huristella.

Nigeria. Auton rattiin haluavien nigerialaisten on tulevaisuudessa käytävä autokoulu. Tähän asti ajokorttia on ollut mahdollista hakea – ja saada – ilman koulunpenkillä istumistakin.

Kaaosmaisen liikenteen takia Nigerian tiet ovat vaarallisimpia maailmassa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maassa kuolee liikenneonnettomuuksissa vuosittain 1042 ihmistä 100 000 ajoneuvoa kohden. Britanniassa vastaava luku on 7.

Talouskasvu näkyy Nigerian teillä entistä suurempana automääränä ja jättimäisinä liikenneruuhkina. Torvet ja kansainväliset käsimerkit ovat ahkerassa käytössä.

”Suurin osa ihmisistä ei osaa ajaa eikä edes tunne liikennemerkkejä”, autokoulun opettaja Sunday Nehemiah kertoo The Economist -lehdelle.

Nigerian liikenneturvallisuudesta vastaava viranomainen aikoo jatkossa suitsia paitsi kuskien, myös autokoulujen käytöstä. Tarkoitus on varmistaa, että tulevaisuudessa kortin saavat kuskit todella ymmärtävät, mitä tien viereen pystytetyillä värikkäillä metallikylteillä halutaan viestiä.

Autokoulupakko ei kuitenkaan tarjoa teiden kaaokseen välitöntä helpotusta, sillä koulun penkille joutuvat vain ensimmäistä ajokorttiaan hakevat nigerialaiset. Konkarikuskeihin pakollinen liikenneoppi ei ulotu