Intiassa raiskaustuomio voi olla avioliitto

Tuomarin kannanotto raiskaustuomioihin on lisännyt kierroksia keskusteluun naisten oikeuksista.

Intia. Intian korkeimmasta oikeudesta eläköityneen tuomari G.P. Mathurin kannanotto raiskaustuomioihin on lisännyt kierroksia maassa kiivaana käyvään keskusteluun naisten oikeuksista, kirjoittaa The Wall Street Journal.

Mathurin mukaan raiskatuksi tulleen naisen voi olla käytännöllisintä mennä naimisiin raiskaajansa kanssa. Hän kutsuu raiskaajan ja uhrin liittoa kompromissiksi, johon raiskatun naisen ja hänen perheensä kannattaa suostua välttääkseen stigman, jonka julkinen oikeudenkäynti aiheuttaa.

”Tuomioistuimissa puhutaan toistuvasti avioliitosta naisen elämän tärkeimpänä asiana”, toteaa puolestaan professori Mrinal Satish.

Raiskaustuomioiden ankaruuteen vaikuttaa se, onko uhri neitsyt vai ei. Tuomarit tulkitsevat naisen menettävän neitsyyden myötä myös arvonsa avioliittomarkkinoilla.

Liittovaltion oikeudellisen neuvonantajan, Indira Jaisingin mukaan Intian yhteiskunnassa vallitsee vääristymä, joka vaikuttaa myös oikeusistuimissa ja jonka vuoksi korkeimmissa oikeusasteissa käsiteltäviä tapauksia tulisi aina tarkastella sukupuolinäkökulmasta

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!