Artikkelikuva
Rokia Traoré: Beautiful Africa. Nonesuch.

Rokia Traoré: Beautiful Africa

Malilainen Rokia Traoré on tehnyt rokkaavimman albuminsa, joka ei ole kuitenkaan rockia.

Malilainen laulaja ja lauluntekijä Rokia Traoré (s. 1974) on julkaissut uljaan uransa sähköisimmän ja rokkaavimman albuminsa. Ei Beautiful Africa silti mitään rockia ole. Eikä se ole varsinaisesti kansanmusiikkiakaan, etnisistä mausteistaan huolimatta. Se on puhtaasti Rokia Traorén omaa. Albumin on tuottanut muun muassa yhteistyöstään PJ Harveyn kanssa tunnettu brittiläinen muusikko John Parish. Hän myös soittaa ”lisäkitaroita” Traorén ja Stefano Pilian kanssa. Sähkö- ja akustisten kitaroiden rinnalla soi Mamah Diabatén n’goni, malilainen kielisoitin. Laulukielenä on useimmiten bambara, mutta seassa on myös ranskaa ja englantia. Yhtyeeseen kuuluvat lisäksi basisti, rumpali, beatboxaaja ja kaksi taustalaulajaa.

Soundi on yhtä aikaa ilmava ja napakka, joustavasti hiljaisista nyansseista väkevään pauhuun liukuva, ilmeikäs ja puhdas. Traorén laulu taas on vähintään yhtä taipuisan kaunista ja herkän voimakasta kuin hänen neljällä aiemmalla albumillaan. Tunnerekisteri on entistäkin laveampi ja äänenkäytön ääripäät vielä kauempana toisistaan kuin aiemmin. Kansiläpyskään on painettu laulujen sanat myös englanniksi ja ranskaksi, ja ne kannattaa lukea, vaikka laulut jo sinällään lumoavat. Traoré onnistuu liikkumaan jonimitchellmäisestä henkilökohtaisuudesta ei vain Malia, vaan koko Afrikkaa syleilevään pohdintaan. Sävy on lopulta toiveikas: toivo lepää Afrikan naisissa.

Kuuntele levy Spotifysta:

Rokia Traoré: Beautiful Africa

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!