Artikkelikuva

Kuin Messi ja Maradona

Maaliskuussa virkaansa astunut uusi paavi Franciscus on argentiinalainen. Mitä hänestä ollaan mieltä paavin entisen työpaikan Buenos Airesin katedraalin lähellä olevilla sunnuntaimarkkinoilla?

Juan Manuel Bambace, 33

Paavi ei merkitse minulle juurikaan, mutta maailmalle hänellä taitaa olla väliä. Minussa hän ei herätä tunteita. Olen mieleltäni ja sielultani enemmänkin buddhalainen. Mutta koska katolisella kirkolla on niin paljon valtaa, on hyvä että se satsaa enemmän yhteiseen hyvään. Sillä on minulle väliä, että tehdään töitä yhteisen hyvän eteen.

 

 

 

 

Laila Meijide, 18

On hienoa, että uusi paavi on argentiinalainen. Kuitenkaan en voi unohtaa sitä tosiasiaa, että hänellä on ollut yhteyksiä diktatuuriin. Se, että paavi auttaa köyhiä on hienoa, mutta en voi mitenkään arvostaa sitä, että hän ojensi kätensä diktatuurille.

 

 

 

 

 

 

Eduardo Andrés Benitez, 60

Omalla kohdallani paavilla ei ole juurikaan merkitystä. Näen kuitenkin, että Argentiinan kansa identifioituu häneen samalla tavalla kuin Messiin tai Maradonaan.

Paavin valinnassa on kyse politiikasta. Katolinen kirkko on menettänyt kannatustaan Latinalaisessa Amerikassa ja miljoonat uskovaiset ovat jättäneet kirkon. Se, että paaviksi valittiin juuri argentiinalainen, johtuu luullakseni siitä, että katolisella kirkolla on Argentiinassa suuri valtiollinen painoarvo. Katolinen kirkko on valtion uskonto, se on meillä perustuslaissa. Näin ei ole vaikkapa Chilessä, Brasiliassa tai Paraguayssa.

 

Damiana Mendez, 65

Katolinen kirkko ei voinut hyvin, mutta nyt uuden paavin ansiosta se tulee kohentamaan ilmettään. Paavi Franciscus on maailman paavi, kaikkien paavi. Eivät pelkästään katoliset, vaan myös muiden uskontokuntien edustajat ovat mielissään hänen valinnastaan. Franciscus on helposti lähestyttävä, ei lainkaan etäinen ihminen. Olen käynyt hänen messuissaan, tunnen hänet. Argentiinassa keskustellaan nyt paljon tasavertaisesta avioliittolaista. Minä hyväksyn sen. Aborttia en kuitenkaan hyväksy, ainoastaan silloin kun raskaana olevan äidin terveys tai henki on vaarassa.

 

Felix Javier Flores, 32

En tunnusta mitään uskontoa, en katolista tai muutakaan. Jos paavi saa aikaan hyviä asioita, hyvä niin, muutokset ovat tervetulleita. Kaikki muu on minulle yhdentekevää, ei vaikuta omaan elämääni. Katoliset vastustavat täällä tasavertaista avioliittolakia, ja toivoisin asenteiden muuttuvan. Kaikilla ihmisillä tulee olla samat oikeudet. Toivottavasti paavi pystyy vaikuttamaan köyhyyden vähentämiseen. Katolisella kirkolla on paljon valtaa. Kirkot pursuavat kultaa, mutta ihmiset näkevät nälkää.

 

 

 

Ras Yakuba

En ole uskon mies, olen kulttuurin mies. Johtajat ovat johtajia, ja koska heitä on joka tapauksessa, on hyvä että tämä johtaja on latinalaisamerikkalainen, tältä puolelta maailmaa. Tässä mielessä, maailman kansalaisena, kannatan häntä. Tulen itse Guyanasta, Etelä-Amerikasta. Luonto on Jumalani ja temppelini, en tarvitse kirkkoa.

 

 

 

 

 

Marcelina

Toivoisin, että argentiinalaisen paavin ansiosta maailma saisi tietää enemmän maastamme ja kulttuuristamme, muutakin kuin jalkapallon ja musiikin.

Uusi paavi auttaa tekemään Argentiinasta paremman paikan elää, hän tulee kiinnittämään huomiota sosiaalisiin ongelmiin, asuntotilanteeseen, monenlaisiin puutteisiin. Tahtoisin myös, että maanosamme alkuperäiskulttuureille annettaisiin arvoa. Olen itse maankulkija ja kiertäjä, rakastan maata, tykkään kulkea maailman kolkasta toiseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!