Artikkelikuva
Cristian Mungiu: Yli vuorten (Dupa dealuri)

Romanian realisti

Sodankylän elokuvajuhlille saapuu vieraaksi romanialainen Cristian Mungiu, joka tunnetaan riisutuista ja realistista draamoistaan.

Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna jo 28. kertaa. Paikalle saapuu taas nimekkäitä ohjaajavieraita. Yksi näistä on romanialainen Cristian Mungiu (s.1968).

Mungiun tuorein elokuva Yli vuorten (2012) pohjaa romanialaiseen tositarinaan vuodelta 2005. Nuori nainen vierailee lapsuudenystävänsä luona. Ystävä on aloitteleva nunna, ja kaksikko on etääntynyt rankasti toisistaan. Vapaamielinen nainen joutuu ortodoksiluostarissa manauksen kohteeksi.

Romaniassa tapahtumista nousi iso kohu, ja siitä seurasi vankeusrangaistuksia. Mungiun puolueeton elokuva tapahtumista herätti erilaista keskustelua ympäri maailman.

”Ranskassa puhuttiin tyylistä, Romaniassa otettiin kantaa tapahtumiin ja Yhdysvalloissa yleisö ihmetteli sitä, miksei elokuva kertonut kuka oikeasti oli syyllinen”, Mungiu sanoi viikkolehti Chicago Readerin haastattelussa.

Mungiu opiskeli nuorena englanninkielistä kirjallisuutta ja työskenteli toimittajana. Hän aloitti elokuvaopinnot Bukarestissa 1990-luvulla sen jälkeen, kun Nicolae Ceauescun tyrannia päättyi vuonna 1989. Ceauescun aikainen sensuuri oli saanut monet taiteilijat lähtemään Romaniasta, eikä maassa ollut elokuvakulttuuria.

Mungiu on yksi Romanian uuden aallon ohjaajista. 1960- ja 70-luvulla syntyneiden ohjaajien elokuvia yhdistää realistinen ja riisuttu tyyli. Kohtaukset kuvataan pitkillä otoksilla, draama on hillittyä ja musiikkia käytetään vähän.

Vähäeleisyys on parhaimmillaan Mungiun tunnetuimmassa elokuvassa 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää, joka voitti Cannesissa parhaan elokuvan palkinnon 2007. Elokuva kertoo nuoresta raskaana olevasta naisesta ja tämän ystävästä, joka auttaa häntä hankkimaan abortin. Ceauescun aikana abortti oli laissa kielletty.

Elokuva on kylmäävä kuvaus siitä, millaisiin epätoivoisiin ratkaisuihin ja inhimillisyyden unohtamisiin ahdistava yhteiskunta voi ihmisen ajaa.

Sodankylän elokuvajuhlat 12.–16. kesäkuuta. juhlilla esitetään Cristian Mungiun elokuvat Occident, Tarinoita kulta-ajalta, Yli vuorten ja 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää.

www.msfilmfestival.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!