Artikkelikuva

Kosmiset trippailijat

The Cambodian Space Project soittaa psykedelia- ja surf-henkistä kambozhalais­poppia.

Punakhmerit ovat vaikuttaneet kambodzhalaisten elämään niin paljon, että heidät on mainittava jopa popmusiikista puhuttaessa. Pol Potin johtamat punakhmerit tappoivat arviolta noin kaksi miljoonaa kambodzhalaista vuosien 1975–1979 välillä. Näihin kuuluivat paikalliset artistit, joiden levyt hävitettiin systemaattisesti.

The Cambodian Space Project julkaisi vuonna 2010 vinyylisinglen Knyon Mun Sok Jet Te (I’m Unsatisfied). Se oli ensimmäinen Kambodzhassa julkaistu vinyyli sitten vuoden 1975. Saman kappaleen oli alun perin esittänyt kansanmurhassa tapettu laulaja Pan Ron.

Yhtye syntyi, kun australialaismuusikko Julian Poulsen kuuli Srey Thyn laulavan kambodzhalaisessa karaokebaarissa. Poulsen oli maassa australialaisen kulttuuriohjelman kautta hiomassa muusikontaitojaan.

”Tuntui kuin olisin löytänyt nuoren Etta Jamesin tai Nina Simonen. Laulajadiiva suoraan Kambodzhan riisipelloilta”, Poulsen kuvaili The World -sivuston haastattelussa.

Yhtye soitti ensimmäisen keikkansa vuonna 2009. Srey Thylle ura rockbändissä muutti kaiken.

Kidnappauksesta tähdeksi

Srey Thy kasvoi köyhässä kylässä Kambodzhan syrjäseudulla. Lapsesta saakka hän työskenteli riisipelloilla. 18-vuotiaana hän muutti pääkaupunki Phnom Penhiin, missä hän työskenteli siivoojana.

Kun työkaveri vinkkasi suuremmista tuloista hierojana, Thy kiinnostui. Sovittu tapaaminen osoittautui kuitenkin huijauk­seksi: Thy kaapattiin, ja hänet aiottiin myydä seksikauppaan.

Sidottu Thy jätettiin yksin asuntoon. Parin tunnin kuluttua naapuri kuuli Thyn huudot ja vapautti hänet.

Kokemus ei pelästyttänyt Thyta pois pääkaupungista. Hän aloitti työt karaokelaulajana – Kambodzhassa se on ihan oikea ammatti. Thy haaveili tähteydestä, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin mihin päätyi.

“Halusin päästä Kambodzhan televisioon. Halusin todistaa muille, että pystyisin siihen. Olen köyhä tyttö köyhästä kylästä. Monet epäilivät minua, koska en ole kaunis, mutta kyllä minä laulaa osaan”, Thy kertoo sähköpostitse.

Surffia ja psykedeliaa

Yhtyeen musiikissa ja ilmeessä on paljon hassuttelua ja viittauksia 1960-lukuun. Mean Visa Kmean Bai (Have Visa, No Have Rice) -kappaleen musiikkivideolla yhtye soittaa apinanaamarit päässä, samalla kun Srey Thy tanssahtelee kitsch-henkisten psykedeliakuvioiden edessä. Yhtye kuvailee musiikiaan “hypnoottiseksi, kulttuurienväliseksi tripiksi”.

Kambozhan musiikkiskene on hiljalleen pääsemässä uuteen alkuun. The Cambodian Space Projectin ja Dengue Feverin kaltaisten yhtyeiden nousu maailmanmaineeseen on varmasti vaikuttanut asiaan.

“Maassa on jatkuvasti enemmän yh­tyeitä ja keikkapaikkoja. Yksi syy perustamiseen, oli saattaa Kambodzhan paikalliset ja ulkomaalaiset yhteen musiikin avulla. Tehdä musiikkia, johon molemmat pystyvät samaistumaan. Yhteisöjen välillä on vielä paljon rajoja, mutta musiikin avulla asiat ovat muuttumassa”, Poulsen sanoo.

The Cambodian Space Project esiintyy Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä lauantaina 25.5. klo 15.30. Lue 2011: A Space Odyssey -levyn arvio.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!