Sammakko kurnuttaa vielä syötynäkin

Uusia sammakkolajeja löytyy joka viikko, ja niissä voi piillä hoito moniin sairauksiin.

Maailma. Kolmasosaa sammakkolajeista uhkaa häviäminen sukupuuttoon, usein ihmisistä johtuvista syistä. Toisaalta sammakkoeläimiä ”löydetään” nopeammin kuin tiedemiehet ehtivät niitä luokitella ja nimetä.

”Nimetyksi on tullut 7 044 lajia ja uusia löytyy joka viikko”, kertoo malesialaisen Sarawakin yliopiston herpetologian professori Indraneil Das The Borneo Postissa.

Dasin mukaan sammakoissa voisi piillä hoito moniin sairauksiin. Esimerkiksi erään lajin kyky hautoa mätimunia ja kasvattaa poikasia vatsassaan sulattamatta niitä ravinnokseen olisi voinut auttaa kehittämään hoitokeinoja vatsakatarriin. Valitettavasti laji ehti kuolla sukupuuttoon varsin pian löytymisensä jälkeen.

Sammakoille lajityypillinen ominaisuus on niiden kyky viestiä kurnuttamalla. Aiemmin kyseessä luultiin olevan vain kosiskeluääni, mutta nyttemmin sammakoiden on havaittu kurnuttavan myös hätään jouduttuaan. Syytä ei tiedetä.

”Vielä silloin, kun käärme on jo niellyt sammakon, sen äänen voi kuulla käärmeen vatsasta”, Das toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!