Artikkelikuva
David Gitonga: Nairobi Half Life. 2012.

Afrikan nuoret osaajat

Toukokuussa järjestettävän Helsinki African Film Festivalin teema on nuoret ja valta.

Toukokuussa järjestetään neljättä kertaa Helsinki African Film Festival. Afrikkalaista fiktio- ja dokumenttielokuvaa esittelevän festivaalin teema on tänä vuonna nuoret ja valta.

Ranskalaisen Dominique Philippen ohjaama Swirl in Bamako (2012) kertoo Makanista, joka voittaa vedonlyönnissä tukun rahaa. Makanin harmiksi voittokuponki on kadonneen takin taskussa. Makan jahtaa takkiaan, joka vaihtaa jatkuvasti omistajaa. Matkan varrella muutkin kiinnostuvat taskusta löytyvästä jättipotista.

Swirl in Bamako on viehättävä komedia. Huumori on sopivan hölmöä, ja sen rinnalla syvyyttä luo luonteva rakkaustarina. Välillä elokuva tar­joaa lyhyitä poliittisia tietoiskuja lukutaidottomuudesta, aidsista ja tyttöjen ympärileikkauksesta. Makanin lukutaidottoman, mutta kirjoja rakastavan isän tarinassa kiteytyy elokuvan onnistunein viesti, koulutuksen tärkeys.

Dokumentti Sarabah (2012) kertoo senegalilaisräppäri Fatou Diattasta, joka tunnetaan artistinimellä Sister Fa. Senegalin räppipiireissä kuhinaa herättänyt Diatta rakastui saksalaiseen Lukasiin ja muutti Saksaan. Siellä hän perusti uuden yhtyeen ja jatkoi musiikin tekemistä.

Diatta palaa yhtyeineen Senegaliin valistamaan naisten ympärileikkausten vaaroista. Lapsena itse ympärileikattu Diatta kiertää soittamassa yhtyeensä kanssa nollabudjetilla ympäri Senegalia ja keskustelemassa ympärileikkauksista kouluilla ja kyläkokouksissa.

Vastaanotto on positiivinen, ja etenkin Diattan kotikylässä viesti otetaan omaksi. Lyhyt dokumentti ei pysty antamaan tarkkaa kuvaa valistuksen vaikutuksista, ja tulevaisuuden tapahtumat jäävätkin katsojan arvailtaviksi.

Festivaalin avajaiselokuva Nairobi Half Life (2012) kertoo nuoresta elokuvafani Mwasista, joka haaveilee näyttelijän urasta. Sen perässä hän muuttaa pahamaineiseen Nairobiin, missä hänet ryöstetään.

Mwas aloittaa työt pikkurikollisena pysyäkseen hengissä, mutta hakee samalla näyttelijäksi paikalliseen teatteriin. Rikollisen ja näyttelijän ura aukeavat samanaikaisesti.

Nairobi Half Life on pieni mestariteos. Elokuva on nuoren miehen tyypillinen, jopa disneymäinen kasvutarina, jossa oma paikka meinaa löytyä slummien rujosta rikolliselämästä. Elokuvan viesti oman elämän valitsemisesta on raadollisen kaunis. Samalla viitataan Kenian yhteiskunnan tilaan ja siihen, miten omat ja muiden päätökset vaikuttavat.

Elokuvan nuori ohjaaja David ”Tosh” Gitonga saapuu festivaalille vieraaksi avajaispäivänä pidettävään keskustelutilaisuuteen.

Helsinki African Film Festival järjestetään 8.–12. toukokuuta Helsingissä Andorrassa, Kino Engelissä ja Kulttuurikeskus Caisassa. www.haff.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!