Sansibarin leväviljelmät kärsivät lämpötilan noususta

Meriveden lämpeneminen ja sään ääri-iömiöt vahingoittavat merileväviljelmiä.

Tansania. Meriveden lämpeneminen ja sään ääri-ilmiöt vahingoittavat Sansibarin merileväviljelmiä. Samalla viljelijät jäävät ilman elantoa. Merilevää viljellään saaren edustan matalikolla.

”Veden lämpötila on matalikolla noussut 1990-luvun noin 30 asteesta viime aikojen 38 asteeseen”, meritutkija Flower Msuya kuvaa tilannetta Alert.net-sivustolla.

Merilevää käytetään elintarvike- ja lääketeollisuudessa stabilisointi- ja emul-gointiaineena. Viime vuosiin saakka levien viljely Intian valtameressä on työllistänyt 15 000–20 000 sansibarilaista. Viljelijöistä suurin osa on naisia. Meri­levä on ollut Sansibarin tärkeimpiä vientituotteita mausteiden ja raffiapalmun ohella.

Suurin kysyntä on korkealuokkaisilla punaisilla merilevillä, mutta merilevänviljelijöiden mukaan juuri ne ovat osoittautuneet erityisen herkiksi olosuhteiden vaihtelulle. Levän tuotanto on laskenut viiden vuoden takaisesta 14 040 tonnista viime vuoden 10 800 tonniin. Nyt tutkijat ja viljelijät yrittävät ratkaista meren lämpenemisestä aiheutuvan ongelman siirtämällä viljelmiä syvemmille vesille.