Lumi hautasi pashminojen ruuan Himalajalla

Lähes 25 000 vuohta kuoli, kun metrinen hanki peitti vuohien ravintona käyttämät kasvit.

Intia. Runsaat lumisateet ovat koituneet maailman hienointa villaa tuottavien pashminavuohien kohtaloksi pohjoisintialaisessa Ladakhissa. Lähes 25 000 vuohta kuoli kun metrinen hanki peitti maaliskuussa vuohien ravintona käyttämät kasvit, kirjoittaa The Telegraph -sanomalehti.

Pashminavuohet elävät Himalajan vuoriston vaikeakulkuisessa maastossa. Niiden jopa 5000 metrin korkeudessa sijaitsevilla elinalueilla ilmasto on ankara ja lämpötila voi laskea

50 pakkasasteeseen. Normaalisti Ladakhissa kertyy lunta viitisen senttiä talvessa. Edellisen kerran yhtä paha lumikatastrofi kohtasi aluetta 50 vuotta sitten.

Vuorilla elävien pashminavuohien villa jalostetaan Kashmirissa. Sitä kutsutaankin yleensä kasmirvillaksi. Itse vuohi taas on lainannut nimensä suurelle, yleensä kasmirvillasta valmistetulle pashminahuiville.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!