EU painostaa Karibiaa luopumaan kuoleman­tuomiosta

EU ehdottaa, että maat keskeyttäisivät kuolemantuomioiden täytäntöönpanon.

Trinidad ja Tobago. Euroopan unioni painostaa Trinidadia ja muita Karibian maita luopumaan kuolemantuomiosta.

EU ehdottaa, että maat keskeyttäisivät kuolemantuomion täytäntöönpanon ensimmäisenä askeleena siitä luopumiseksi. EU kampanjoi maailmanlaajuisesti kuolemantuomion lopettamiseksi ihmisoikeussyistä.

Trinidad ja Tobagon saarivaltiossa ei ole teloitettu ketään vuoden 1999 jälkeen. Vuonna 2011 tehdyn kyselyn mukaan 89 prosenttia maan väestöstä kuitenkin kannattaa kuolemantuomiota, joskin valtaosa toivoo tuomareiden käyttävän harkintavaltaansa.

Vastanneista 26 prosenttia kannattaa nykyistä lakia, jonka mukaan murhasta seuraa aina kuolemantuomio. Se vahvistaa tutkijoiden kannan, jonka mukaan automaattinen kuolemantuomio tulisi korvata harkinnanvaraisella menettelyllä.

Trinidad ja Tobagossa huume- ja jengiväkivalta sai hallituksen julistamaan hätätilan pari vuotta sitten. Viime syksynä turvallisuusministeri kielsi poliisia julkaisemasta murhatilastoja.

”Kuolemantuomio saa usein laajaa kannatusta karibialaisilta alueen korkeiden murhalukujen takia”, Miamin yliopiston oikeustieteen apulaisprofessori David Rowe selittää. IPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!