Artikkelikuva

Zaatarin pakolaisleiri

Syyrian pakolaisten asema on muista maista tulleita huonompi.

Jordaniaan on tullut pakolaisia monesta eri maasta. Irakista tulleita on vajaat 450 000, pakolaisiksi rekisteröityjä palestiinalaisia lähes kaksi miljoonaa. Syyrian pakolaisten asema on muista maista tulleita huonompi.

”Jokaista Jordanian ulkopuolelta tullutta ihmistä, joka ei tuo mukanaan rahaa, pidetään uhkana”, sanoo Saba Jadallah. Hän vastaa Care International -järjestössä pakolaisasioista Itä-Ammanissa.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuntuu olevan Syyriasta saapuvien pakolaisvirtojen kanssa tiukilla. Tiedotusvälineiden mukaan järjestö on lupaillut uusille pakolaisille rekisteröintiä vasta lokakuuksi 2013.

Vaikeassa taloustilanteessa kamppailevalle Jordanialle syyrialaiset ovat rasite myös poliittisesti. Virallisesti kuningaskunta suhtautuu Syyrian sisällissotaan neutraalisti.

Jordania ei halua maahan joukoittain Syyriasta paenneita kapinallisia. Elokuussa perustettiinkin Syyrian rajan tuntumaan ensimmäinen pakolaisleiri, Zaatari.

Zaatarin alue kasvaa nopeasti. Se on nyt kaksi kertaa suurempi kuin marraskuussa. Leirin eteläosaan on syntynyt lukemattomia parakki­rivistöjen muodostamia katuja. Parakeissa on kaikkiaan 3 000 asuntoa. Loput pakolaiset nukkuvat alueen noin 4 000 teltassa.

Edes YK:n pakolaisjärjestö ei tiedä tarkkaan Zaatarissa asuvien pakolaisten määrää. Tähän mennessä leiriin on tuotu 85 000 pakolaista. Monien avustusjärjestöjen työntekijöiden mukaan leirillä asuvien pakolaisten todellinen määrä olisi lähempänä 40 000:ta. Kymmenittäin ihmisiä nimittäin lähtee joka päivä leiristä – jonnekin.

”Pari bussillista ihmisiä palaa jopa takaisin Syyriaan”, UNHCR:n leirijohtaja Marin Kajdomca sanoo.

Kun viipyy jonkin aikaa Zaatarissa, ymmärtää kyllä miksi.

Katso kuvareportaasi syyrialaisista pakolaisista:

Syyrialaisten sortuneet haaveet

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!