Rahat pois saastuttajilta

Yhdysvaltalaiskampanja julkisten sijoitusten vetämiseksi pois suurista öljy- ja kaasuyhtiöistä on saanut hyvän alun.

Yhdysvallat. Viime syksynä alkanut kampanja julkisten sijoitusten vetämiseksi pois suurista öljy- ja kaasu­yhtiöistä on saanut hyvän alun Yhdys­valloissa.

Seattlen kaupunki on päättänyt siirtää kahden miljardin dollarin eläkesijoituksensa pois yhtiöistä, joiden toiminta kiihdyttää ilmastonmuutosta. Vastaava aloite on vireillä San Franciscossa, joka aikoo hylätä myös asevalmistajat.

Divestment-liike etenee myös yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa, joiden opiskelijat kampanjoivat sijoitusten siirtämisen puolesta. Entinen varapresidentti Al Gore tukee oman opinahjonsa Harvardin opiskelijaliikettä.

Goren mukaan ilmastonmuutoskampanja muistuttaa liikehdintää, joka sai 1980-luvulla aikaan laajan boikotti­rintaman Etelä-Afrikan rotusortohallintoa vastaan.

Divestment-liikkeen ydin on nettisivusto 350.org. Sen tiedottaja Jamie Henn myöntää, että mallia on otettu apartheid-kampanjasta, johon osallistui 155 oppilaitosta.

”On järkevää aloittaa yliopistoista, koska niiden pitäisi toimia missionsa mukaan. Moni on sitoutunut kestävään kehitykseen, mutta sijoittaa silti miljoonia tuhoisiin yrityksiin”, Henn sanoo.

Hänen mukaansa toimintaryhmiä on jo 230 oppilaitoksessa, mukaan lukien kaikki eliittiyliopistot. Uusien sijoituskohteiden etsintä on aloitettu ainakin 20 opinahjossa. IPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!