Intian vessantyhjentäjät marssilla

Kastittomat dalit-naiset osoittivat mieltä jätösten siivoamista vastaan.

Intia. Kastittomat, työkseen vessoja siivoavat dalit-naiset ovat saaneet Intiassa tarpeekseen. Yli 10 000 naista osallistui kaupungista toiseen kulkeneeseen mielenosoitukseen, joka saapui Delhiin tammikuun lopussa. Marssin myötä myös 5000 uutta naista lupasi luopua työstään ihmisjätösten siivoojina.

Intian hallitus kielsi käsin tapahtuvan ”kuivakäymälöiden” siivoamisen jo kaksikymmentä vuotta sitten. Siitä huolimatta dalit-naiset tyhjentävät käsipelillä lähes miljoonaa huussia. Käymälöiden tyhjentäminen on kaikista töistä halveksituin. Ammatti periytyy sukupolvelta toiselle.

”Kylässämme meidät pakotetaan siivoamaan ihmisten jätöksiä, ikään kuin olisimme syntyneet sitä varten. Me emme ole valinneet elinkeinoamme, vaan kyse on kastijärjestelmän tuottamasta pakosta”, toteaa kampanjaan osallistunut Akhatar Bibi The Hindu -lehdessä.

Käymälöiden siivoojia ja heidän lapsiaan syrjitään systemaattisesti. Lapsia ei hyväksytä kouluun ”tartuntavaaran” vuoksi. Joissain kylissä jopa yhteiskaivon käyttö on kielletty kaikilta kastittomiin sukuihin kuuluvilta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!