Ruoan hinta ei tempoile

Satojen koon vaihtelevuudesta huolimatta hinta pysyy maailmanmarkkinoilla vakaana.

Maailma. Ruoan hinta on maailmanmarkkinoilla tänä vuonna paljon edeltäviä vuosia vakaampi, arvioi YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO tuoreessa raportissaan. Kaikkiaan maailman maat käyttävät ruoan tuontiin kolme prosenttia vähemmän rahaa kuin viime vuonna.

Vehnästä saadaan tänä vuonna ennätyssato, yli 708 miljoonaa tonnia. Tuotannon kasvu on laskenut vehnän hintaa maailmanmarkkinoilla. Erityisen hyvää satoa odotetaan myös kassavasta, maissista ja ruokaöljyksi käytetyistä kasveista.

Riisin hinta notkahti pahasti syyskuussa. Riisiä tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, ja ylituotanto heijastuu hintaan.

Eläinperäisten tuotteiden hinnoissa ei ole laskua näkyvissä. FAO arvioi, että maailman lihantuotanto kasvaa kuluvana vuonna 1,4 prosentilla. Lihan hinta on ollut historiallisen korkealla tasolla jo pian kolme vuotta. Hinta pysynee korkealla, vaikka rehun hinta on laskenut.

Kalaa syödään henkeä kohden aikaisempaa enemmän. Kulutuksen painopiste on kääntymässä ensimmäistä kertaa pyydetystä kalasta kohti kasvatettua kalaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!