Artikkelikuva
Kiberassa pusseja käytetään jo 5 000 kappaletta päivässä.

Pissikakkapussit maailmaa pelastamassa

Mitäpä jos marketissa pullonpalautuspisteen vieressä olisi palautuspiste myös pissikakkapusseille?

Kenia. Kun hätä on suuri, muovipussikin kelpaa vessaksi. Kenialaisessa Kiberan jättislummissa lentäviksi vessoiksi kutsutut, kadulle päätyvät ulostepussit ovat pitkään piinanneet asukkaita. Nyt on tarjolla vessankorvikkeesta asteen parempi versio: pantillinen pussi, jonka avulla ihmisten jätökset kerätään lannoitteen valmistusta varten.

Pussit ovat saaneet tuotenimekseen Peepoo, jonka voi suomentaa vaikkapa pissikakiksi. Tuote koostuu kahdesta ohuesta, biohajoavasta muovipussista, kertoo Voices of Africa -sivusto. Sisäpussi on kooltaan isompi, ja mahtuu potan päälle. Sen voi kuljettamista ja hävittämistä varten asettaa  pienempään päällispussiin.

Koko komeuden sisältä löytyy muutama lusikallinen urearakeita, jotka edistävät ulosteiden maatumista ja tuhoavat tauteja aiheuttavia mikrobeja.

Pissikakkipussit on kehittänyt ruotsalaisyritys nimeltä Peepoople. Se on testannut tuotettaan vuodesta 2009. Kiberassa pussien myynnin ja takaisin keräyksen hoitaa paikallinen kansalaisjärjestö. Käytetyn pussin keräys­pisteeseen palauttavat kuluttajat saavat panttina takaisin noin kolmanneksen pussin ostohinnasta. Nyt pusseja käytetään Kiberassa 5 000 kappaletta päivässä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!