Artikkelikuva

Luonto runtelee eniten köyhiä maita

Sääkatastrofit koettelevat useimmiten köyhiä maita.

Maailma. Viime vuonna pahimmista säähän liittyvistä katastrofeista kärsivät Haiti, Filippiinit ja Pakistan, kertoo Germanwatch-järjestö. Se julkaisee vuosittain maailmanlaajuista ilmastoriski-indeksiä.

Kaikki kolme maata ovat kärsineet viime aikoina erityisen usein pahoista katastrofeista. Pakistan on ollut kolmen pahiten vahingoittuneen maan joukossa kolmena peräkkäisenä vuonna.

Viimeisen 20 vuoden aikana kymmenen kärjessä on ollut poikkeuksetta köyhiä maita. Pahimman katastrofitaakan vuosina 1993–2012 ovat kantaneet Honduras, Burma eli Myanmar ja Haiti.

Vauraammista maista erityisen haavoittuvia ovat Itä-Euroopan maat, kuten Puola, jossa pidettiin kansainvälinen ilmastokokous marraskuussa.

Germanwatchin ilmastoriski-indeksi listaa maita suhteellisen ja absoluuttisen uhriluvun mukaan sekä taloudellisen vahingon mukaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!