Artikkelikuva
Suvi West

Saamelaisuutta aloittelijalle

Vaikka opas on kirjoitettu viihdyttävästi, se ei ole mitään pintaliitoa.

Vihdoinkin opas meille suomalaisille, jotka tiedämme enemmän Amazonian alkuperäiskansoista kuin omastamme, saamelaisista. Märät säpikkäät -kirjan ovat kirjoittaneet samannimisen Ylen sketsisarjan tekijät Kirste Alkio ja Suvi West yhdessä ”kotiantropologi”, kirjailija ja toimittaja Esa Salmisen kanssa.

Oppaasta selviää, että saamelaisten uudenvuodenjuhliin kannattaa pukeutua muodikkaaseen toppapukuun, eikä liian kevyesti, ettei vaikuta riu’ulta tai lantalaiselta eli suomalaiselta. Kirjasta voi oppia myös, miten laavussa kannattaa rakastella ja miksi saamelaiselle vieraalle ei kannata heti tarjota kahvia. (Hän luulee, että hänestä halutaan heti eroon, koska saamelaiset tarjoavat vieraille ruokaa ennen lähtöä.)

Vaikka opas on kirjoitettu viihdyttävästi, se ei ole mitään pintaliitoa. Teos käsittelee myös vaikeita aiheita, kuten sitä, miten määritellään, kuka on saamelainen.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!