Artikkelikuva

Onko Älä osta mitään -päivästä hyötyä?

Kuka hyötyy, jos emme yhtenä päivänä menekään kauppaan?

Älä osta mitään -päivä on Luonto-liiton jokavuotinen kampanja, jolla kyseenalaistetaan nykyaikainen kulutuskulttuuri. Mitä hyötyä päivästä on ja tekeekö se kolon kauppojen myyntiin?  Päivää koskeviin kysymyksiin vastaa kampanjan koordinaattori Iitu Kiminki.

”Päivän idea on lähtöisin Kanadasta. Sitä vietetään kiitospäivän jälkeen, samaan aikaan kuin jouluostoskauden aloittavaa black fridayksi kutsuttua ostospäivää. Älä osta mitään -päivä toimii protestina varsinkin joulun alla yltyvään shoppailuun.

Älä osta mitään -päivän tarkoitus on haastaa ihminen edes päiväksi miettimään omaa kulutustaan. Päivän aikana voi huomata, kuinka vaikeaa on olla päiväkin ostamatta mitään, kun kaikki houkutukset ja hyödykkeet ovat jatkuvasti tarjolla.

Päivä antaa myös mielikuvitukselle tilaa keksiä uusia asioita, joita voi tehdä ilman kuluttamista. Tarkoitus on herättää ihmiset kyseenalaistamaan ja miettimään, ei kaataa kansantaloutta.  Päivää vietetään 29.11. ja tämän vuoden teema on krääsätön joulukuu.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!