Artikkelikuva

Merirosvous laskussa

Vaarallisinta merirosvous on ollut Länsi-Afrikan edustalla.

Maailman meret. Merirosvoustapausten määrä on maailman merillä alhaisimmillaan sitten vuoden 2006, kertoo International Maritime Bureau (IMB) tuoreessa raportissaan. Tämän vuoden tammi-syyskuussa maailman meriltä raportoitiin kaikkiaan 188 merirosvousta. Viime vuonna vastaavalla jaksolla tapauksia oli viidenneksen enemmän.

Tänä vuonna merirosvot ovat kaapanneet kymmenen alusta, ampuneet kohti 17 alusta ja nousseet 140 alukselle. Näiden lisäksi laivat ovat raportoineet onnistuneensa torjumaan 21 merirosvojen hyökkäystä.

Etenkin Somalian edustalla merirosvous on vähentynyt huomattavasti. Viime vuoden tammi-syyskuussa tapauksia oli 70, tänä vuonna vain kymmenen. Syyskuun lopussa merirosvojen hallussa oli kaksi alusta ja 64 miehistön jäsentä. Heistä 37 on ollut vankina jo yli kaksi vuotta.

Vakavimpia merirosvojen hyökkäyksiä on raportoitu Länsi-Afrikan edustalta Guineanlahdelta. Siellä merirosvot ovat hyvin aseistautuneita ja iskut väkivaltaisia.

Merirosvoutta tilastoiva IMB on osa Kansainvälistä kauppakamaria. Se pitää verkkosivuillaan yllä ajantasaista tietokantaa ja karttaa merirosvouksesta.