Artikkelikuva
Tansanialaisia sanomalehtiä.

Lehdistönvapaus uhattuna Tansaniassa

Maan hallintoa kritisoineet toimittajat ovat joutuneet väkivallan uhreiksi.

Tansania. Järjestöt ovat huolissaan Tansanian lehdistönvapaudesta. Poliisin hyökkäykset toimittajia kohtaan ennustavat maan ihmisoikeustilanteen huononemista yleisemminkin, arvioidaan Legal and Human Rights Centren (LHRC) ihmisoikeusraportissa.

Syyskuussa 2012 poliisi ampui Channel 10 -tv-kanavan toimittajan Daudi Mwangosin. Toimittaja oli kysellyt poliiseilta kollegansa pidätyksestä. Yksi poliisi pidätettiin ampumisen takia, mutta muuten tapausta ei ole tutkittu. Myös toinen toimittaja, Issa Ngumba, löytyi ammuttuna tammikuussa. Syyllisiksi epäillään viranomaisia.

Hallintoa kohtaan kriittisiä toimittajia on lisäksi pahoinpidelty ja uhkailtu.

Kiristyneen tilanteen taustalla on valtapuolue Chama Cha Mapinduzin (CCM) aseman heikkeneminen. Vuoden 2015 vaalien lähestyminen aiheuttaa valtataisteluja paitsi puolueiden välillä myös CCM:n sisällä.

”Journalistit ja tiedotusvälineet ovat uhreja valtakamppailun ristitulessa”, sanoo yhteiskuntatieteilijä ja toimittaja Elias Mhegera, joka toimii tiedottajana Tansanian ihmisoikeuksien puolustajien liitossa (THRDC).

Kuherruskuukausi ohi

Vuonna 2005 valtaan astunut Tansanian nykyinen presidentti Jakaya Kikwete on Mhegeran mukaan nauttinut kuherruskuukautta median kanssa viime vuosiin asti. Media tuki presidenttiä ja loi hänestä myytin, sanoo Mhegera.

Viime vuosina median ja valtionjohdon välit ovat huonontuneet dramaattisesti.

”Median tuella päämääränsä saavuttaneet johtajat eivät juuri koskaan siedä sitä, että sama media kääntyy heitä vastaan, varsinkaan, jos johtajan kyvyt eivät täytä kansan odotuksia”, Elias Mhegera toteaa.

Viime vuonna hallitus kielsi swahilinkielisen Mwanahalisi-sanomalehden. Mwanahalisi oli raportoinut laajasti lääkärien lakosta, jonka hallitus totesi laittomaksi, sekä lakon jälkeisestä lääkärien liiton puheenjohtajan Steven Ulimbokan pahoinpitelystä.

Sen jälkeen ilmestymiskiellon ovat saaneet myös Mwananchi- ja Mtanzania-lehdet.

Lokakuussa median edustajat ilmoittivat, etteivät aio vastavuoroisesti raportoida viestintä-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluministeri Fenella Mukangarasta tai viestintäpalveluiden johtajasta Assah Mwambenesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!