Artikkelikuva

Silta yhteiskuntaan

Monika-naiset liitto auttaa väkivallan uhreiksi joutuneita maahanmuuttajanaisia ja -lapsia.

Monika-naiset liittoa koskeviin kysymyksiin vastaa virkaa toimittava toiminnanjohtaja Jenni Tuominen.

Keitä te oikein olette?

Monika-naiset liitto kehittää ja tarjoaa palveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille ja -lapsille ja tukee heidän kotoutumistaan. Lisäksi järjestömme toimii asiantuntijana. Teemme vaikuttamistyötä, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olemme mukana lainsäädäntötyössä. Keskustoimistomme sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Vantaalla, Kemissä ja Mikkelissä.

Millaista toimintaa teillä on?

Ydintoimintaamme on voimavarakeskus Monika, joka tukee ja auttaa väkivaltaa kokeneita maahanmuuttajanaisia ja heidän lapsiaan. Sinne voi tulla ilman ajanvarausta.

Meillä on myös valtakunnallinen auttava puhelin, joka on auki ympäri vuorokauden. Puhelimeen voi soittaa nimettömänä. Pyrimme siihen, että mahdollisimman moni saisi apua omalla äidinkielellään.

Turvakoti Mona puolestaan on paitsi ainut maahanmuuttajanaisiin ja heidän lapsiinsa erikoistunut turvakoti, myös ainut Suomen turvakodeista, joka sijaitsee salaisessa osoitteessa.

Kolmas palvelumuoto on MoniNaisten talo, joka tukee kotoutumista. Talossa voi löytää ystäviä, verkostoja, saada apua töidenhakuun ja suomen oppimiseen sekä voimaantua. Mutta emme halua, että ihmiset jäävät istumaan MoniNaisten talon olohuoneeseen ikuisesti. Toimimme matalan kynnyksen paikkana, josta ihmiset pääsevät eteenpäin, ehjempään elämään.

Mikä on paras saavutuksenne?

Olemme kohtuullisen lyhyessä ajassa, 15 vuodessa, pystyneet luomaan uudenlaisia, kohderyhmämme tarpeita vastaavia palveluja, jotka täydentävät peruspalveluja. Tavoitamme haavoittuvassa asemassa olevia naisia, muun muassa kun­niaan liittyvän väkivallan ja ihmiskaupan uhreja.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Rahoituksen epävarmuus ja riittämättömyys. Varsinkin väkivallan uhreille tarkoitetuissa palveluissa on pulaa resursseista. Palveluja pitäisi olla kattavasti koko Suomessa. Jos täytyy matkustaa satoja kilometrejä turvakotiin tai kokonaan muuttaa elämänsä avun saamiseksi, ei ole ihme, ettei moni hae apua.

Miksi minun pitäisi osallistua toimintaanne?

Voit tehdä jotain todella arvokasta: olla tukemassa vaikeassa elämäntilanteessa ihmistä, joka on yksin. On iso apu, jos menee kauppaan mukaan tai auttaa kirjastokortin hakemisessa. Tuki merkitsee autettavalle paljon, se saattaa muuttaa hänen elämänsä.

Helpoin tapa osallistua on tulla mukaan MoniNaisten talon toimintaan. Vapaaehtoiset voivat järjestää vaikkapa kokkikerhon tai opettaa kutomaan lapasia. Kaikenlaista toimintaa voi ehdottaa.

Voit myös hakeutua tukihenkilöksi väkivaltaa kokeneelle naiselle. Edellytys on koulutuksen käyminen. Hakijat haastatellaan, sillä työ on vaativaa.

Jos monika-naiset olisi eläin, mikä se olisi? Miksi?

Hevonen, koska se on kestävä, voimakas, nopea ja turvallinen. Hevonen on myös rauhallinen, ja sen luokse hakeudutaan. Hevostahan käytetään terapiassakin paljon. Hevonen jaksaa kantaa vaikeuksien yli.

Hevonen on työtä pelkäämätön ja sinnikäs, se pystyy raivaamaan vaikeatakin maastoa. Usein nauran, että työntekijöillämme ei ole ainoastaan naisten, vaan hevosten voimat.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!