Näkökulmat

Olen ylpeä varissuolainen!

Husein Muhammed miettii kolumnissaan milloin lähiöstä tulee ongelmalähiö.

Osallistuin työni puolesta syyskuussa Helsingin kaupungin isännöimälle Helsinki Region Welcome Weeks -vastaanotolle kansallisoopperassa. Päästyäni eroon myrskyn pieksemästä takistani löysin itseni pöytäseurueesta, jossa oli pari ennestään tuttua ja kymmenkunta vielä minulle tuntematonta kasvoa.

Kuten niin usein vastaavissa kansainvälisissä tilaisuuksissa, joku keksi nopeasti esittää kysymyksen: ”Where do you guys come from?”

Tulijoita taisi olla joka maanosasta. Jokunen oli aivan uusi Suomessa, suurin osa jo pitkään täällä asuneita.

Oma vastaukseni oli tietysti ”I come from Pasila.” Ei siitä mainiosta animaatiosarjasta vaan työpaikaltani virastoidyllissä.

Pitkäaikainen hyvä ystäväni kavalsi kuitenkin heti minut: ”But originally he’s from Varissuo in Turku.” Hän on itse tummaihoinen Tampereen Hervannasta, mitä yritin korostaa. Mutta aiheena Varissuo kiinnosti enemmän.

Syynä kiinnostukseen oli viikko aiemmin esitetty Ylen Ajankohtaisen Kakkosen sarjan osa Pahamaineiset lähiöt, joka käsitteli Varissuota. Turkulainen kaupunginosa esitettiin samassa sarjassa kuin vaikka Brasilian tai Etelä-Afrikan pahimmat slummit.

Kun maailmalla ongelmina olivat murhat, raiskaukset ja huumesodat, Suomessa ongelma oli tietysti monin verroin vakavampi: Varissuolla asuu paljon maahanmuuttajia.

Tietysti Varissuon ”murhatalokin” tuotiin esille. Ja rumat elementtitalot. Mutta vain lisämausteeksi siihen, että Varissuo on kauhea, koska siellä on muualta muuttaneita ihmisiä. Minäkin muutin 1990-luvulla Varissuolle, jossa olen asunut pidempään kuin missään toisessa kaupunginosassa kaikista niistä maista, joissa olen asunut.

Varissuon ”murhatalo” oli murhatalo jo ennen kuin siellä oli maahanmuuttajia. Luonnollisesti toimittaja jätti mainitsematta, ettei yhdenkään talon murhan tekijänä sen enempää kuin uhrinakaan ollut maahanmuuttaja. Varissuon rumat elementtitalot olivat pystyssä, ja työttömyys ja päihdeongelmat valloillaan jo ennen kuin suomen kielessä oli sana maahanmuuttaja.

Varissuo on malliesimerkki luotaantyöntävistä Suomen lähiöistä, joita suunniteltaessa kukaan ei ole miettinyt sellaista pikkuseikkaa kuin viihtyvyys. Niitä lähiöitä on valtavasti maamme joka kolkassa. Niistä ryhdytään puhumaan ongelmalähiöinä kuitenkin vasta ja heti, kun sinne asettuu maahanmuuttajia.

Varissuo on toisaalta malliesimerkki houkuttelevista Suomen lähiöistä, joita suunniteltaessa on mietitty palveluja. Alueen joukkoliikenne, koulut ja kaupat toimivat erinomaisesti.

Suomessa ei olla oikein vieläkään totuttu asumaan lähiöissä. Pitää olla joko kantakaupungissa tai korvessa.

Muualla lähiöt ovat tulevaisuus. Ei asuta korvessa eikä kantakaupungissa. Varissuolle käy niin kuin muillekin suomalaisille lähiölle: se muuttuu vanhetessaan arvokkaaksi.

Siispä eläkkeellä muutan takaisin Turkkuseen. Vakkelle!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!