Tanskalaisministeri suututti afrikkalaiset järjestöt

"Joillakin on melko romanttinen usko siihen, että perinteiset kulttuurit ovat sinänsä arvokkaita", sanoo Tanskan kehitysministeri. Afrikkalaiset eivät ministerin puheita hyväksynyt.

Tanska. ”Me voimme yhdessä sukupolvessa muokata Afrikan niin, ettei se enää ole riippuvainen  ulkopuolisesta ruuasta, vaan siitä tulee maailman vilja-aitta.” Jotakuinkin näin kääntyisi suomeksi pätkä Tanskan kehitysministeri Friis Bachin haastattelusta tanskalaisessa Politiken-lehdessä.

Ministerin uudistuslistalla oli myös maanomistus. Yhteisöllisellä omistuksella ei Bachin mielestä ole mitään virkaa, ja maa olisi pikaisesti yksityistettävä. Romukoppaan joutaisi myös kasa pehmeitä arvoja.

”Joillakin on melko romanttinen usko siihen, että perinteiset kulttuurit ovat sinänsä arvokkaita. He haluavat istua päällikön kanssa ja ratkaista asiat. En jaa tätä uskomusta.”

Tanskalaisministerin visiot ulkopuolisin voimin kehitetystä mantereesta eivät kuitenkaan pudonneet viljavaan maahan. Kehityksen kohteet eli itse afrikkalaiset muistuttivat, että heilläkin olisi sananen sanottavana omasta tulevaisuudestaan.

Kymmenet afrikkalaiset kansalaisjärjestöt kirjoittivat ministerille avoimen kirjeen, jossa tämän näkemyksiä kutsuttiin vanhanaikaisiksi, kertoo Development Today -lehti. Ministerin aikomukset olivat järjestöjen mielestä ”eettisesti vastenmielisiä ja loukkaavia” ja veisivät Afrikan kohti taloudellista kolonialismia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!