Sambialaisnainen keksi suojuksen ympärileikatuille

Kansallisen teknologia- ja bisneskeskusen edustajan mukaan keksinnöllä on hyvät mahdollisuudet päästä kansainvälisille markkinoille.

Sambia. Sambialaisen Precious Ndhlovun, 30, innovaatio vähentää miesten ja poikien ympärileikkauksesta aiheutuvia kipuja, kertoo Al Jazeera.

Sambiassa – kuten muuallakin Afrikassa – poikien ja miesten ympärileikkaukset ovat tärkeä ase taistelussa sukupuoliteitse leviäviä tauteja vastaan. Moni ympärileikkaus jää kuitenkin tekemättä, koska miehet pelkäävät sekä itse leikkaukseen että siitä paranemiseen liittyvää kipua.

Ndhlovu keksi eräänlaisen alasuojuksen hoitaessaan ympärileikkauksesta toipuvia sukulaispoikiaan. Prototyypin  rakenne on yksinkertainen: Ndhlovu leikkasi muovisen juomapullon halki, pehmensi sen täytteellä ja leikkasi vanhoista vaatteista kaistaleet, joilla esinahan leikkausarpea hankaavilta vaatteilta suojaava pullonpuolikas solmittiin vyötärölle.

Precious Ndhlovu on hakenut kehittelytukea hallituksen maaseudun innovaatioita tukevalta kansalliselta teknologia- ja bisneskeskukselta, jossa idea on otettu vastaan ilolla. NTBC-keskusta edustavan Yvonne Mtumbi Mulambwan mukaan Ndhlovun keksinnöllä on hyvät mahdollisuudet päästä kansainvälisille markkinoille.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!