Zimbabwe. Kännykät ovat vallanneet Zimbabwen. Maan televiranomaisten mukaan kuuluvuusalue kattaa jo 97 prosenttia maasta. Maaseudullakaan matkapuhelimen käyttö ei kaadu sähkön puutteeseen. Moni on löytänyt ansiokeinon latauspalvelusta, joka hyödyntää aurinkoenergiaa.
Prosper Muripo tekee kauppaa Gotoran ostoskeskuksessa Itäisen Mashonalandin maakunnassa.
Hän veloittaa 75 eurosenttiä tunnin latauksesta ja vuokraa myös kännykkää puheluja varten 38 sentillä minuutti.
Zimbabwen posti- ja telehallinnon virkaa tekevä johtaja Alfred Marisa selittää, että köyhilläkin on nyt varaa ja mahdollisuus käyttää matkapuhelinta, koska tietoliikenneyhteyksiä on parannettu sekä kaupungeissa että maaseudulla.
Zimbabwen talous on huonoissa kantimissa, eikä työttömyysasteesta ole varmaa tietoa. Yleensä se on arvioitu 85–90 prosentiksi, mutta maan tilastokeskus väitti kesällä, että työtä vailla on vain 7,7 prosenttia. Yli 13 miljoonan väestöstä 8 miljoonaa elää köyhyydessä. Siitä huolimatta matkapuhelin yleistyy vinhasti.
Vuonna 2008 alle 2 miljoonalla zimbabwelaisella oli kännykkä, mutta nyt jo 10,9 miljoonalla, ja kasvu jatkuu, kertoo Frost and Sullivan -yhtiön selvitys.
Kasvun selittää hinta. Vuonna 2008 sim-kortti maksoi 68 euroa, nyt alle euron. Kiinalaisen halpapuhelimen saa 16 eurolla.
Uusi ihmisoikeus
”Kauppa käy hyvin, varsinkin tupakan korjuun jälkeen, jolloin viljelijät tulevat kaupunkiin myymään satonsa”, kertoo kännykkäkauppias Sylvester Mbirimani.
Hänen mukaansa myös köyhillä on varaa puhelimiin sen jälkeen, kun maan hyperinflaatio saatiin kuriin vuonna 2009.
Zimbabwen toiseksi suurin puhelinoperaattori Telecel on laajentanut ja parantanut verkkoaan viime vuosina tavoittaakseen lisää maaseudun asukkaita. ”Pudotimme ensimmäisenä sim-korttien hinnat”, ylpeilee myyntijohtaja Octivius Kahiya.
Manicalandin maakunnan pääkaupungin Mutaren lähellä asuva Miriam Chauke sai tilapäistöillä kokoon halvan kännykän hinnan.
”Olen työtön, mutta ilmoitukset työtilaisuuksista voidaan nyt lähettää puhelimeeni”, Chauke sanoo. Hänestä kännykkä on uusi perusihmisoikeus, joka tuo tiedon kaikkien ulottuville.
Zimbabwen yliopiston taloustutkija Josham Gurira arvioi, että nimenomaan kännykät ovat avanneet maalle mahdollisuuden kehittyä ja vähentää köyhyyttä.